5 неща, които да НЕ правите във Франция – Класации – Peika.bg

3
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Колкото по-бързо се адаптирате към френските нрави и обичаи, толкова по-голямо ще бъде удоволствието от пътуването ви. След италианците, французите са хората, които наистина знаят как да живеят. Затова ви предлагам да се отърсите точно от 5 неща, които определено ще ви попречат да се насладите на престоя си във Франция.

Не се стеснявайте да говорите на френски

Не знаете френски? Ами какво чакате? Достатъчно е да научите няколко от най-използваните фрази, за да спечелите сърцата на французите. Те ценят езика си изключително много и ще се зарадват на тромавите ви опити да поздравявате, да ги попитате как са и да си поръчате на френски храна или напитка. След като изчерпате скромния си арсенал от думи, макар сърцето им да се облива в кръв, ще продължат да си говорят с вас на английски.

Какво ще стане ако започнете разговор директно на английски? Нищо. Наистина нищо. Защото е почти сигурно, че няма да ви отговорят.

Не пазарувайте на Шанз-Елизе

За някои това е най-красивата парижка улица. Други сме на малко по-различно мнение. Но едно е сигурно – това е улицата с най-скъпите магазини. Разходете се  между тълпите туристи, местни безделници и измамници на дребно и след това се ориентирайте към Маре. Кварталът е осеян с малки магазинчета за дизайнерски стоки. Вероятността да си купите уникална дреха или бижу и то на доста прилична цена, е огромна. Не пропускайте магазините за играчки, антикварните книжарници и галериите. Кафенетата в този район също са страхотни.

Не се пробвайте да обиколите Лувъра и музей д’Орсе за един ден

Първо, ще изгубите половината ден във висене по опашки на входа и изхода. Вътре ще се наложите по-скоро да си гледате в краката, за да не ви смажат, отколкото в картините и скулптурите. В разгара на сезона е по-добре да посетите някои от по-малките музеи, с които е осеян Париж. Там има много интересни експонати и почти никакви хора.

Не бъркайте Франция с Париж

Зарежете най-известните туристически маршрути. Френските селца са приветливи и гостоприемни. Природата е прекрасна. Храната – невероятна. Шумът на Париж, грубите сервитьори и блъсканицата – всичко това ще ви се стори като далечен сън.

Не яжте бързо и оставете консервативния си вкус в къщи

Французите, все едно дали в Париж или извън него, са превърнали храненето в изкуство. Забравете за пържолата с картофи. Експериментирайте. Ако не можете да изберете сами, посъветвайте се със сервитьора. Авокадо с морски дарове за предястие, блюдо с труднопроизносимо име и малък грамаж за основно ястие и десерт, от който ви се струва, че можете да изядете няколко дузини – всичко това, полято с хубаво вино, се консумира на малки хапки в продължение на час или два. След това животът изглежда по друг начин. Пробвайте и сами ще се уверите. (И да, да не знаете как се пише „жабешки бутчета” и „охлюви” на френски си има своите предимства.)

Не се срамувайте, целувайте се

В Париж бизу-тата (целувка по бузата) варират в зависимост от това в кой район се намирате. В Латинския квартал и в Сен Жермен могат да стигнат до 6.

Не, това няма общо с мита за парижките флиртове. В Оверн например, вместо да ви подадат ръка, ще ви целунат 5 пъти. Не се дръжте като ощипани туристи. Целувайте и вие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!