Транспортни ленти – сфери на приложение

1
Добави коментар
m_juneva4
m_juneva4

Транспортни ленти се използват почти навсякъде в леката и тежката промишленост. Те са съставна част от транспортьори и поточни линии.

 

Обикновено те имат носеща част, направена от различни тъкани на полиамидна или металокордна основа и гумен или полимерен слой отгоре с различна дебелина. Помежду двата им компонента е възможно да са интегрирани една или две защитни вложки.

 

Вложките се слагат в транспортните ленти, когато условията на труд са много тежки, минусови температури или други усложняващи работния процес обстоятелства. Те могат да бъдат направени от различни материали. Широко приложими са текстилните вложки.

Колко да е дебело съответното  покритие се решава от спецификата на товара, който ще се движи върху транспортните ленти. Покритието им може да бъде направено от различни полимери, студоустойчиви, огнеустойчиви или издържащи на големи тежести.

 

Транспортни ленти със споменатите по-горе компоненти и качества се използват предимно в рудодобивната, металургичната промишленост и производството на електроенергия.

 

В леката промишленост те се използват при хлебопроизводството и при млечните изделия или в текстилната промишленост. Транспортни ленти за такива отрасли са  част от някакъв конвейр и приличат на плоски ремъци. Покритието им може да бъде също различно – от полиестер, стъклотефлоново и друго. То е устойчиво спрямо реакцията на някакви мазнини или други хранителни съставки. PVC PU транспортни ленти се прилагат при правенето на кроасани, бискивити и други сладкарски стоки.

В стъкларската, дървообработващата и текстилна промишленост, както и при производството на хартия, също се използват PVC PU транспортни ленти.

 

Спрямо плоскостта, по която се движат, транспортните ленти са съставна част от вертикални или хоризонтални транспортьори или конвейери, зависи какво е приложението им.

 

Когато трябва да се транспортира някакъв материал във вертикална посока, тогава се използват вертикални конструкции, с транспортни ленти. Такива конструкции са подходящи за предвижването на пясък, руда, чакъл, камъни. Те трябва да имат устойчиво гумено покритие. Други вертикални транспортни ленти се използват при работа с насипни материали, има и такива, които са внедрени в зърнопроизводството.  Те са много гъвкави и се състоят от профили, сглобени помежду си.

 

Хоризонтални транспортни ленти  са част от транспортьори и елеватори за хранително-вкусовата промишленост например при бутилиране на някаква течност могат да се използват такива транспортни ленти. При обработка на зърнени култури също много се употребяват, както и в опаковъчния цикъл на различни стоки. Хоризонталните транспортни ленти могат да са с различна дължина, сравнително малки, колкото една разтегателна маса на колелца (те така и изглеждат), но могат да бъдат и част от голяма поточна линия.