Хилда Казасян в интервю за Edna.bg – Edna.bg

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Питали ли сте се някога какво ли е да нямаш дом? Какво ли е да няма кой да те прегърне и утеши, когато имаш нужда? Какво ли е да нямаш с кого да споделиш усмивките и радостта си? Отговорът на тези въпроси вероятно може да ни даде всяко изоставено или загубило родителите си дете. Дете, което също като останалите си връстници се нуждае от топлината на семейната среда и нежността на родителската грижа… но те са му били отнети. Ето защо за четвърта поредна година VIVACOM Фонд стартира националната дарителска кампания Операция „Жълти стотинки“. В рамките на 2 месеца (от 1 октомври до 1 декември) инициативата набира средства в подкрепа на временните центрове от семеен тип за настаняване на бебета и дечица, лишени от родителска грижа. Благородната кауза е подкрепена от над 20 частни партньори и се осъществява в полза на фондация „Надежда за малките“, която стои зад построяването на първата Малка къща за временно отглеждане на изоставени деца в кв. „Княжево“.

Снимка: Операция „Жълти стотинки“

Уютът и топлината на Малката къща позволяват на малчуганите да се чувстват наистина „у дома“ – така, сякаш никога не са се разделяли със своите родители. За децата се грижат шестима социални работници, педагози и медицински сестри, а и няколко доброволци, като всички те се възприемат като едно голямо и щастливо семейство.

За първи път тази година Операция „Жълти стотинки“ има свой посланик в лицето на Хилда Казасян. Тя дава лице и глас на кампанията, за да насърчи всеки желаещ да пусне своето ресто или избраната от него сума в една от хилядите касички за дарения, разположени в търговски обекти из цялата страна, като всяка дарена стотинка ще бъде удвоена от „VIVACOM“ и нейните партньори. Тази година в благотворителната инициатива се включват: „Air France“, „Burger King“, „Carrefour“, „Chipolino“, „Девин“, „DHL“, „Hipp“, „Inmedio“, Корпоративна търговска банка АД, „Marsel Toys“, „Mr. Bricolage“, „Onda“, „1 Minute“, „Renault-Nissan, „Relay Техномаркет“, „Техномаркет@home“, „Studio 5“ и „ZaBulgaria.org“.

* Хилда Казасян е родена на 27 март 1970 г. в София. Дъщеря е на българския диригент и композитор от арменски произход Вили Казасян (1934–2008) и втората му съпруга Надежда Ранджева. През 1989 г. завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност „Ударни инструменти“. Продължава образованието си в класическия отдел на Консерваторията в София отново с ударни инструменти.

Изпълнителката стана част от журито на телевизионното шоу „България търси талант“ – сезон 1 (2010 г.) и сезон 2 (2012 г), а също и в първия сезон на тв формата „Като две капки вода“, излъчено в ефира на Нова телевизия преди броени месеци. Певицата има издадени пет самостоятелни албума и едно дивиди с неин концерт. Майка е на една дъщеря.

Вижте какво още сподели Хилда Казасян за инициативата Операция „Жълти стотинки“ и предстоящите ѝ музикални проекти в интервю за „Edna.bg“.

Снимка: Операция „Жълти стотинки“

– Защо решихте да станете лице на кампанията Операция „Жълти стотинки“ за подпомагане на изоставени от своите родители деца и бебета?
– Oт първия момент, в който чух за тази кампания, намерих смисъл, намерих най-вече моето място в нея и усещането, че мога да бъда полезна.

– Какъв апел бихте отправили към хората, за да подкрепят тази кауза?
– Странно е колко много можеш да помогнеш с толкова малко усилия. Това са едни здрави, будни същества, на които априори им е отнета възможността да бъдат щастливи. С тези къщички ние им даваме точно тази възможност. Да имат дом и най-важното – любов, а какво друго му трябва на едно толкова мъничко същество.

– Вие сте много емоционален и позитивен човек. Но срещу коя несправедливост никога няма да се примирите?
– Ето именно срещу тази, например.

– Какви нови музикални проекти подготвяте в момента?
– Сега съм се съсредоточила върху едно концертно турне, което много бих искала да направя април и май месец догодина.

– Коя е Вашата ахилесова пета?
– Може би беше доверието, но май я излекувах .

Снимка: БГНЕС/Stats Records

– На какво се опитвате да научите Вашата дъщеря?
– На всичко, което аз съм научила – естествено от родителите си. По-скоро не се мъча да я уча, а да ѝ го предам.

– Мислили ли сте с какво друго щяхте да се занимавате, ако не беше музиката и пеенето?
– Може би с вътрешна архитектура, но така или иначе мисълта да не се занимавам с музика ме прави много нещастна, така че…

– Коя е срещата (човекът), която е повлияла най-силно на живота Ви?
– Със сигурност майка ми и баща ми.

– Какво обичате да правите в свободното си време?
– Не бих казала, че имам много свободно време. Когато не се занимавам с музика, подготвям програмата в „Студио 5“, когато не съм там, съм в „ЕГУР, ЕГУР“, който открих съвсем скоро, а най-любимото ми занимание е да съм вкъщи на канапенцето, под одеялото, да съм с дъщеря си и приятеля си, а във фурната да се пече нещо вкусничко.

– Одобрявате ли все по-засилващия се комерсиализъм в съвременната музика?
– Нека става каквото ще, стига аз да се занимавам с това, което смятам за правилно, стойностно и което обичам.

* Дарения за Операция „Жълти стотинки“ могат да се направят и чрез SMS на кратък номер 17 777 и текст DMS MALKITE (на стойност 1 лв.), обаждане на 0 900 5 1001 (1,20 лв. с ДДС на обаждане), банков превод по сметка IBAN BG81KORP92201050992901BIC или онлайн дарение тук.

Видео към песента на Хилда Казасян „Бучица лед“.