3 интересни дестинации в Нигерия – тема за Нигерия – Idi.bg

20
Добави коментар
tao
tao

Нигерия е страна, в която има големи реки, плажове, уникална природа, тропически гори и невероятни водопади. Много от тези места обаче все още не са особено популярни и тук идват малко чужденци – предимно богаташи, привлечени от екзотиката, и авантюристи, готови да се изправят пред нови предизвикателства. Ето някои от дестинациите, които си заслужава да посетите:

Национален парк „Янкари“

Благодарение на своята красота и размери, Национален парк „Янкари“ е най-известният резерват в Нигерия. Заедно с термалния извор Уики, той е разположен близо до река Gagi на около час и половина път югоизточно от град Баучи.

По-голямата част от резервата, създаден през 1956 г. и отворил врати през 1962 г., е отворена за посетители целогодишно. Националният парк се простира върху савана и е с площ от 2,058 кв. км. Тук живеят много слонове, павиани, крокодили, хипопотами, бизони, както и  различни видове антилопи и маймуни. От време на време могат да се забележат и лъвове, въпреки естествени им камуфлаж. Най-подходящото време за посещение на резервата е между ноември и май – тогава има най-големи шансове туристите да видят повече животински видове, защото гъстата растителност е изсъхнала и животните се събират около реките.

Термалният извор Уики е една от най-красивите части на резервата. През нощта той се осветява с прожектори и е много приятно човек да си почине в топлите му води, след като  цел ден е обикалял в горещината. Националният парк е отлично място за наблюдение на птици, тъй като тук живеят най-различни видове: седлоклюни щъркели, чапли Голиат, лешояди, земеродни рибарчета, пчелояди и много други.

Плато Мамбила Платото Мамбила е разположено в най-югоизточната част на щата Тараба и граничи с Камерун. То е със средна височина около 1800 м и със своята прохлада се различава от топлия и влажен Лагос. Заради инфраструктурата се препоръчва туристите да пътуват с джип и да носят неща от първа необходимост, къмпинг оборудване и храна. Другият вариант е да се настанят в някой от хотелите на платото.

Посещението на Мамбила със сигурност си заслужава. Тук ще видите ферми, чаени плантации и тревисти хълмове. Платото се различава по флора и фауна от останалата част на Нигерия и се обитава от някои редки видове птици и животни, които се срещат най-вече в Национален парк „Гашака Гумти“.

Национален парк „Крос Ривър“

Национален парк „Крос Ривър“ включва два горски резервата – Bashi-Okwango и Oban Forest. Той е известен с уникалната си тропическа растителност, смятана за една от най-богатите в Африка от експертите по опазване на околната среда. Паркът обхваща последната тропическа гора на Нигерия. Климатът е тропически и се характеризира с дъждовен сезон от април до октомври и сух сезон от ноември до април. Тук живеят стадо горски слонове, вид маймуни, които се срещат само тук, бизони, леопарди, горили, както и над 1000 други животински вида. Влажната зелена растителна покривка превръща гората в отлично местообитание на птици и пеперуди.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 844 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност