Йога против болки в гърба – Edna.bg

15
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Снимка:
Thinkstock

Получавам много писма и запитвания за премахването на болките в гърба.

Много от нас си ги докарват само, защото практикуват седящи професии, или просто прекарват много време пред компютъра.

Други просто от преумора, свърхнатоварване, стрес или напрежение.

Ако вашият случай е такъв, йога ще ви помогне да облекчите болките и може да правите без проблем комплекса с асани, който съм ви подбрала.

Ако обаче имате по-сериозен проблем като дискова херния, инфекция, възпаление, травма и други по-сериозни увреждания на гръбнака, е добре да практикувате само в присъствието на специалист по йога.

Едно от безценните упражнения, които премахват болките и умората в гърба, е т.нар. „котешки гръб“ или „котешки извивки“.

Застанете на колене. Вдишайте и изпънете главата нагоре. Кръста извийте надолу.

Издишвайки, наведете главата и извийте гърба в обратна посока. Направете поне десетина повторения.

Легнете по гръб, за да продължите с извивките, които огъвкавяват гръбначния стълб. Свийте колене. Опънете ръце в страни с длани обърнати към пода.

Вдишвайте, когато коленете сочат тавана и издишвайки, ги наклонете на дясно до пода, а главата на ляво. Сега на другата посока. Важно е да синхронизирате дишането, коленете и главата да са в различни посоки, и ако изпитвате болка да се накланяте само до някъде.

Правете упражнението със собствено темпо и се наслаждавайте на извивките.

Преминаваме към поза „зародиш“. Отново от легнало положение прегърнете коленете вдишвайки бавно, като приближавате глава към тях. Издишвайки не пускайте краката, но върнете глава на пода. Повторете десетина пъти.

Накрая приближете и двата крака към гърдите и се залюлейте напред-назад няколко пъти. Така ще си направите много приятен масаж на гърба сами. При последното засилване седнете.

След като седнете направете и извивки от седнало положение. Подпирайки се на ръцете, свийте краката и ги пускайте бавно в едната и после в другата посока. При изпълнението отлепяйте таза от земята.

Може да изпълнявате упражненията всяка вечер преди лягане или в обедната ви почивка, ако имате условия. Още през първите дни ще се уверите в ефекта им.

Пишете на Светла Иванова на [email protected].