Pan.bg | Авиация | В авиобаза Граф Игнатиево тържествено отбезяха 50 години от първия полет на МиГ-21 в България

1
Добави коментар
krileairgroup
krileairgroup

сп.“Клуб КРИЛЕ“, Николай Димов

Днес авиобаза Граф Игнатиево бе домакин на официалното честване на 50 години от първия полет на МиГ-21 в България. Точно на тази дата през 1963 г. от летището на 19-ти изтребителен авиационен полк (19 иап) – Граф Игнатиево за първи път в небето на България полита първата приета на въоръжение модификация МиГ-21Ф-13. С това се поставя началото на още една славна епоха в развитието на българските ВВС. Самолетът- войн МиГ-21 е бил на въоръжение в почти всички родни летища, на него са летели и обслужвали хиляди летци, техници и авиационни специалисти.

За да отбележат тази знаменателна дата днес в базата дойдоха десетки ветерани, военнослужещи от други поделения,граждани, деца. Тържествения строй бе приет от командира на ВВС на България генерал-майор Константин Попов, който започва службата си на МиГ-21 и има над 1000 часа нальот на този изтребител. В краткото си, но емоционално слово той изтъкна, че „МиГ-21 е самолет, който има характер и който изисква характер от летците, от техниците и от всички специалисти. Българските ВВС са възпитани в духа на МиГ-21 – да бъдат силни и смели”. МиГ-21 остава на въоръжение и се очаква в скоро време да полети отново и да дава бойно дежурство.

Бяха прочетени заповеди за награждаването на ветерани и действащи военнослужещи и цивилни служители, допринесли и продължаващи да дават своя принос за успешната експлоатация и летателна дейност с МиГ-21. Сред тях са бивши командири на 19 иап, двама летци и двама инженери от първата група, изпратена в СССР за усвояване на свръхзвуковия изтребител (офицерите от резерва полк. Костов, м-р Маринов, полковниците Тончев и Господинов) , летци и ИТС от авиобазата.

Поднесени бяха венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци.

Тържеството продължи с премиерна прожекция на филм, посветен на самолет МиГ-21 и неговата история в българските ВВС и музикално-танцова програма на Представителния Ансамбъл на Въоръжените сили. Гостите имаха възможност да се запознаят с чат от системите на МиГ-21, изложение в хангара на еПОВР (ескадрила за периодично обслужване и войскови ремонт),както и изпълнението на реални проверки с включена хидравлика. За децата бе организирано сглобяването на 50 броя триизмерни хартиени модели на самолет МиГ-21, съвместно с летци и техници от авиобазата.

Безспорно най-голям интерес предизвика статичната експозиция на три МиГ-21бис и една ‘спарка’ МиГ-21УМ и най-вече полетите на МиГ-29 (изключително прецизно изпълнени фигури на малка височина – пилотите бяха подп.Русев и майор Семков), управляемата мишена РУМ-Р-01М и три самолета на малката авиация (на борда на които се превозваха и ветерани). При кацане се случи инцидент с единия от тях, но за щастие без жертви и наранявания – все пак това е авиация и неминуема се случват и инциденти.

Неблагоприятните метеорологични условия попречиха на предвидените прелитания от Долна Митрополия на Пилатус PC-9M и L-39, но не и на отличното настроение на всички присъстващи и емоционални срещи на ветераните.

Честването на 50 години от първия полет на МиГ-21 в България завърши, остава очакването да видим скоро отново този изтребител-легенда в небето на България!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Очаквайте още снимки от полетите и атмосферата на честването!

Прочети още статии от раздела.