Трек до базовия лагер на Еверест с изкачване на върховете Gokyo Ri и Kala Pathar

21
Добави коментар
dkoleshev
dkoleshev

Трек до базовия лагер на Еверест с изкачване на върховете Gokyo Ri и Kala Pathar
Трекинга до базовия лагер на връх Еверест с изкачване на панорамните върхове Gokyo Ri (5340 м) и Кала Патар (5554 м) и преминаването през седловината Cho La (5420 м) е един от най-красивите и предизвикателни трекове в света. Връх Gokyo Ri предлага най-драматичната панорама в целия район на Кхумбу – от една страна към ледения гребен обхващащ върховете Чо Ойо и Gyachung Kang (7922 м), а от друга към масива на Еверест, Лхоце и Нупце. Връх Kala Pattar също предлага една незабравима гледка в близък план към най-високия връх в света и към гиганта Нупце.

Еверест и Лхоце гледани на залез слънце от връх Gokyo Ri

Този маршрут е най-добрият избор за всички пътешественици, които искат да вземат максималното от трека до базовия лагер на Еверест. По този начин се избягва навалицата по стандартния маршрут, изкачва се панорамния връх Gokyo Ri и се пресича седловината Cho La, която е фантастична.

Трекинга започва с полет от Катманду до Лукла. Бъдете сигурни, че сте се настанили от ляво на борд до някой от люковете на самолета, за да видите целият район на Еверест от въздуха. Кацането на летището в Лукла може да ви накара да изпитате ужас, но пилотите са невероятно умели в приземяването на това късо и стръмно парче земя.

След като бъде оправен багажа и екипа се събере, ние ще започнем нашият трек през някои от селата на шерпите и добре обработените земеделски полета. Пътеката през първия ден предимно се спуска надолу, но на втория ден тя започва с едно дълго трудно изкачване към Намче Базар. Той е изненадващо голям град и там ще можем да се възползваме от различни глезотии и лакомства в деня за аклиматизация. След Намче ние ще се отклоним от класическия маршрут и ще започнем изкачване към долината Dudh Koshi през Dole и Machermo преди да достигнем Gokyo. Тук има 5 езера, всяко едно от които е тюркоазено. В допълнение към езерата, които сами по себе си са едно от най-забележителните неща в Gokyo, ние ще изкачим Gokyo Ri, който е точно зад селото и който предлага невероятна гледка към Cho Oyu и Everest (особенно на залез слънце).

От тук нашият маршрут поема надолу към Tragnag преди да се изкачи и пресече седловината Cho La, една от трите гигантски седловини в региона Кхумбу. След като слезем от нея ние отново ще се включим в главния път водещ към Базовия лагер, по който ще стигнем до Gorak Shep.

Посещението на Базовия лагер и изкачването на Kala Pattar (5545 м) може да бъде направено по няколко различни варианта, но е препоръчително изкачването на панорамния връх да стане в добро време и по възможност на залез слънце. След като посетим тези две места ние ще слезем надолу към Dingboche и след още 3 дни по стандартния маршрут ще се върнем в Lukla – идеално място за релакс и споделяне на впечатленията от трека.

Предимства
– По време на трека ще се нощува в чайни;

– На отиване ще избегнем лудницата по стандартния маршрут;

– Разглеждане на тюркоазените ледникови езера около Gokyo;

– Изкачване на връх Gokyo Ri (5340 м), от където ще видим осемхилядника Cho Oyu;

– Преминаване през седловината Cho La (5420 м);

– Изкачване на връх Kala Pattar (5554 м), за да видим от близо гигантите Еверест, Lhotse, Nuptse и Makalu;

– Опция за изкачване на връх Айлънд Пик (6187 м) с минимално 4-дневно удължаване на програма.

Най-голямата ступа в света – Bouddhanath в Катманду

Цени На човек при минимум 3 участника – 2565 лв.

Максималния размер на групата е 6 души.

Цената включва
– Български водач;

– Вътрешен транспорт и трансфери от летището до хотела;

– 3 нощувки в Катманду в 2/3-звезден хотел с интернет и закуска;

– Разглеждане на забележителностите в Катманду с осигурен транспорт;

– Самолетен билет от Катманду до Лукла и обратно;

– Нощувки в лоджи по време на трека;

– Английско говорящ местен водач;

– 1 носач на 2-ма души по време на трека;

– TIMS карта и таксите за пермита;

– Непалска виза. Цената не включва
– Самолетен билет от София или Истанбул до Катманду (около 550/500 €);

– Транспорт до Истанбул, ако се лети от там;

– Храна (между $10 и $15 на ден при икономичен режим на хранене);

– Здравна застраховка и застраховка за спасителна операция;

– Различни лични разходи за напитки, пране, телефонни обаждания и други;

– Бакшиши.

Гледка към Еверест, Лхоце и Нупце на залез слънце

Програма
1-2 ден: Катманду (1300 м)

Полет от София до Катманду. Ако се лети от Истанбул придвижване с автубус от София до летището в Истанбул, от където ще хванем полета за Катманду. От летището в Катманду ще бъдем транспортирани с микробус до хотел Peak Point **, Buddha Land ** или Nepalaya *** намиращи се в центъра на града. След като се освежим ще направим разходка из града и ще вечеряме в традиционен непалски ресторант.

3 ден: Катманду (1300 м)

След закуска денят ще премине в разглеждане на културните забележителности в Катманду. Ще видим хиндуиския храм Pashupatinath, една от най-големите будистки ступи в света Bouddhanath, ступата Swoyambhunath, която е известна и като Маймунския храм. След като обиколим околностите на града ще посетим историческия площад Durbar с неговият храм, ще разгледаме уникалната архитектура на Катманду и ще посетим живата богиня Kumari. Вечерта ще се запознаем с местния водач и ще се подготвим за трека.

4 ден: Пхакдинг (2652 м) – 3/4 часа

Рано сутринта ще отлетим от Катманду за Лукла. Полета, който е с продължителност около 40 минути, е изключително панорамен. Докато чакаме местният гид да се оправи с товаренето на багажите, които ще носят носачите, ние ще можем да се поразходим наоколо и да направим някои снимки. Днешният преход е много лесен и ние трябва да слезем до Dudh Kosi (Реката на млякото). Докато следваме пътеката за селцето Phakding ние ще преминем покрай много стени и големи камъни изрисувани с тибетско-будистки молитвени надписи.

Карта на трека

5 ден: Намче Базар (3440 м) – 5/6 часа

След закуска ще продължим нагоре по склона на Dudh Kosi, преминавайки през два малки висящи моста преди да достигнем селцето Monjo. Тук се намира входа за Национален парк Сагарматха, който е под закрилата на ЮНЕСКО. Когато пресечем границата на парка ще слезем надолу и по лека пътека ще стигнем до висящ мост над река Bhote-Koshi. Следва селцето Jorsalle, последното населено място преди Namche. Едно стръмно изкачване ще ни отведе до столицата на региона Кхумбу – Namche Bazaar, който е един проспериращ град в традиционен стил.

6 ден: Намче Базар (3440 м)

Аклиматизационен ден. През този ден имаме няколко различни опции за развлечение. Можем да посетим хотел Everest View Point, за да се полюбуваме и да направим снимки на красивата панорама, която се открива от това място. Можем да се разходим безцелно из пазара и да си напазаруваме някои неща, които ще ни бъдат полезни през следващите дни от трека. Също така можем да посетим музея Sherpa, в който да се запознаем подробно с културата и историята на местното население, както и да научим много неща за историята на алпинизма.

Има възможност и за 2-часова разходка до селцето Khumjung. Долината Khumjung е обградена от върховете Kondge, Thamserku и свещения връх Khumbila в близост, до който се намира манастира пазещ скалпа на Йети. Тук е и училището на Хилари, което също може да бъде разгледано.

Гледка от панорамния връх Gokyo Ri

7 ден: Доле (4110 м) – 5/6 часа

През този ден ни очаква едно стръмно изкачване към селцето Kyangjuma с красиви гледки към върховете Thamserku, Katenga и Ama Dablam. Най-трудната част от деня е изкачването до седловината Mong La, едно много очарователно място кацнало на хребета на връх Khumbila. Един древен Чортен стои в центъра на Mong La. Тук ще направим добра почивка за обяд, докато се любуваме на красивите върхове и долини. Най-забележителното нещо през този ден обаче е изобилието от разстителност, включващо диви цветя и родендрони. Тук ще видим и много животни като фазани, диви кози и с малко късмет неуловимият мускусен елен.

8 ден: Мачхерма (4470 м) – 4/5 часа

Първо ще се изкачим по един панорамен гребен над Dole. Тук пътеката е стръмна, а разстителността е предимно от бодливи храсти. За сметка на това ще имаме много добра гледка към Cho Oyu, Kantega и Thamserku. В тази част на трека долината Dudh Koshi е много дълбока и с отвесни стени. Нашият път минава по хълмистата страна на гърмящата река. Пресичайки няколко много малки селца и песъчливи хребета ще достигнем последното голямо селище преди Gokyo – Machherma. Един хубав поток минава през центъра на селото, спускайки се от Kyajo Ri и Phari Lapche, за да се влее в Dudh Koshi. Точно където двете реки се събират е мястото, където местните жителите за първи път виждат Йети през 1974. След като направим добра почивка можем да посетим Хималайската спасителна болница или да се разходим в търсене на следи от Йети.

Gokyo

9 ден: Гокио (4800 м) – 4/5 часа

В началото на този ден ще изкатерим част от един гребен, от където се открива красива гледка към долината под нас и върховете Kangtega, Thamserku и на север към Cho-Oyu (8153 м). Зад гребена долината се разширява и една лека пътека ще ни отведе до Pangka (4480 м). От тук ще слезем към брега на реката преди да започнем стръмното изкачване по челната морена на ледника Ngozamba. След като преминем по един метален мост пътеката ще ни отведе до първото езеро, известно с името Longpongo (4690 м), където ще можем да видим върху скалите отпечатъците от стъпките на един известен лама. На второто езеро Taboche Tsho ще бъдем хипнотизирани от блестящата от слънцето повърхност на тюркоазено синята вода. Малко след това ще достигнем третото езеро – Dudh Pokhari, до което е разположено селцето Gokyo с гледка към връх Чо Ою.

10 ден: Връх Gokyo Ri (5357 м) – 5/6 часа

Аклиматизационен ден. Тези, които се чувстват уморени или височината си казва думата могат цял ден да се припичат на слънце и да се любуват на гледката, която се открива от селцето или близките му околности. Тези, които се чувстват във форма и имат желание за приключения, денят ще им даде неограничени възможности.

Едната от възможностите е да разходим в посока към останалите три езера и да се качим на един хълм известен с името Scoundrel Viewpoint, от където се открива поразителна гледка към Cho-Oyu, Gyachung Kang, Everest, Lhotse, Nuptse и Makulu. На север от езерото Ngozumba Tsho, което е петто по ред, се намира базовия лагер на Cho Oyu. Пейзажът тук също е смайващ – Cho Oyu и Gyachung Kang са на една ръка разстояние, а пред нас се простира най-големият ледник в света – глетчера Ngozumba. Ако има достатъчно време може да се отиде и до шестото езеро.

Манастира Tengboche, през който ще минем на връщане от базовия лагер на Еверест

При добри метеорологични условия една от възможностите е да се изкачи връх Gokyo Ri (Gokyo Peak) и е препоръчително на върха да се изчака залеза. От тук се открива най-добрата гледка в целия район на Еверест, а снимките на залез слънце са уникални и безценни.

11 ден: Тхакнак (4750 м) – 4/5 часа

Ако не успеем да изкачим връх Gokyo Ri на предния ден, ние ще го направим рано сутринта през този ден. Изкачването му е стръмно и напрегнато и ще отнеме около 3–4 часа. От него можем да видим върховете Kusum Kanguru, Thamserku, K43, Kangtega, Taboche, Cholatse, Makalu, Lhotse, Nuptse, Everest, Changtse и Pumori. Изгревът над Еверест е почти толкова красив, колкото залеза, а и времето често е по-добро сутрин, отколкото вечер.

След като слезем от върха, ще направим закуска в Gokyo и ще продължим нашия трек към Thaknak. Привечер можем да се разходим до второто езеро и до ледника Ngozumba.

12 ден: Cho La (5367 м) – Лобуче (4940 м) – 8/10 часа

Този ден ще бъде един от най-тежките в програмата, от друга страна днес ще пресечем седловината Cho La, която е една от забележителностите в трека. Седловината не е трудна сама по себе си, но е стръмна и включва движения по ледник от източната страна. На това място трябва да се внимава много, тъй като пътеката е заснежена, а и на места обледенена. Първоначално пътеката минава през една клисура и се изкачва продължително нагоре. Тъй като постоянно набираме височина гледката пред нас ще става все по красива. Към върха на седловината ни ще минем покрай едно замръзнало езеро украсено с молитвени флагчета. Интересните върхове които ще видим по пътя до тук са Kyajo Ri, Tengkangpoche, Numbur и Kangchung.

От другата страна на седловината ще се открие гледка към пирамидалния Ama Dablam царящ над планините на юг, а на запад по същият начин се извисява Cholatse. В дясно от нас се издигат остро Lobuche East и Baruntse. След седловината трябва да пресечем няколко цепнатини преди да достигнем Dzongla, едно много красиво място с гледка към Cholatse, Ama Dablam, Lobuche и селцето Pheriche далече долу.

В зависимост от това как се чувства групата ние може да останем за нощувка в Dzongla или да продължим до Lobuche, за да можем да по-лесно да направим прехода до базовия лагер на Еверест на следващият ден. Също така лоджите са по-добри в Lobuche, отколкото в Dzongla.

13 ден: Базовия лагер на Еверест (5364 м) – Горак Шеп (5170 м) – 6/7 часа

През този ден ще хванем пътеката за базовия лагер на Еверест през езерото Gorak Shep. След това ще стигнем до паметника на алпинистите от индийската армия. Пътят от тук нататък може да бъде объркващ, тъй като всяка година пътеката се променя поради непрестанното движение на ледника. Преходът не е лесен. Височината не е малка, а може да се наложи да се катерим, да заобикаляме големи скали по морената и да прескачаме ледени потоци преди да достигнем базовия лагер. След като достигнем базовия лагер ще можем да се полюбуваме на алпинистите, които се движат по опасния маршрут през ледопада Кхумбу. Тук е много оживено по време на експедиционния сезон и е напълно възможно да срещнем някои много известни личности.

От базовия лагер на Еверест могат да бъдат видени Nuptse, Khumbuste и Pumori, но самия връх Еверест не се вижда от тук. Вечерта ще прекараме в Gorak Shep, но е препоръчително, ако времето е добро връх Kala Patthar да бъде изкачен малко преди залез слънце, тъй като гледката е много по-красива от тази на изгрев слънце.

Връх Ама Даблам

14 ден: Kala Patthar (5545 м) – Фериче (4280 м) – 7/8 часа

Днес е кулуминационната точка на нашето приключение. Ще тръгнем много рано сутринта за хванем драматичната гледка от Kala Patthar с първите лъчи на слънцето огряващи Еверест. Обаче е важно да сме подготвени за това ранно тръгване, тъй като през нощта температурите могат да варират от -10° до -14° C, които могат да паднат още повече, ако духа вятър. Изкачването трае няколко часа, а преди върха има и лесно катерене.

След като слезем обратно в Gorak Shep, ще направим добра почивка със закуска и от там ще поемем надолу към Pheriche, където ще пренощуваме.

От следващият ден е възможно едно 4-дневно удължаване на програмата с изкачване на алпийския връх Island Peak (6187 м) известен и като Imja Tse. За повече информация вижте програмата Изкачване на връх Айлънд Пик

15 ден: Намче Базар (3440 м) – 5/6 часа

През този ден ни очаква една много лесна разходка надолу. Следвайки същит път до челната морена в Dughla и широката долина на Khumbu Khola, ние ще преминем през селата Orsho и Shomare. На слизане ако представлява интерес можем да се отбием до женския манастир в Debuche и да разгледаме манастира в Tengboche. По-надолу ще продължим по един склон покрит с одеяло от рододендрони и хвойнови дървета, като през пролетта всичко е в червени рододендронови цветя. След като пресечем един мост украсен с молитвени флагчета на река Dudh Koshi, пътеката ще започне да слиза бързо надолу през борови гори. Тук е мястото на което да се оглеждаме за планински кози, снежни леопарди, шарени фазани и други местни представители на животинския свят.

След като достигнем един чортен в близост до военния лагер на Намче Базар можем да направим една последна снимка към Лхотце, част от Еверест и Tengboche. Тази вечер ще нощуваме в Namche Bazaar.

Еверест и Нупце гледани от Кала Патар на изгрев слънце

16 ден: Лукла – 6/8 часа

От Намче Базар пътеката слиза стрълно надолу. След като пресечем висящите мостове над бързата Dudh Koshi и нейните притоци, пътеката става по-приятна и естествена. Всякакви останали възпаления на гърлото и хреми ще изчезнат, тъй като ние ще навлезем в един по-приятен нископланински въздух.

17-18 ден: Лукла / Катманду

Един резервен ден при лошо време.

Полетите за Катманду са обикновенно сутрин, тъй като следобяд често се появява вятър, който може да създаде проблеми при излитането. Понякога полетите могат да бъдат отложенини за следващият ден поради лошо време и причини, които са извън наш контрол. След като пристигнем в Катманду ние можем да прекараме остатъка от деня релаксирайки в хотела или в обикаляне на града и купуване на сувенири.

19-20 ден:

Пътуване от Катманду до София.

Най-добри месеци за провеждане
Март, Април, Май, Септември, Октомври, Ноември и Декември Необходим опит
Този трекинг е на голяма надморска височина и изисква максимум 6–8 часа ходене всеки ден. Най-трудната част от този преход е пресичането на прохода Cho La (5420 м), който включва голяма надморска височина и дълъг и тежък ден в планината. Препоръчително е около 3-4 месеца преди трека да започнете да тичате, да карате колело и да направите няколко сериозни прехода с продължителност на натоварването около 10 часа и да преминете дистанция от минимум 15 км. Също така е необходимо да сте позитивно настроени към голямата надморска височина и да сте добре мотивирани. Предишен планинарски опит е силно препоръчителен, но някакви по-специфични технически познания и умения не са не необходими.

Южната стена на Лхотце

Лична екипировка
Следващият списък от дрехи и аксесоари е препоръчителен, а ако имате предишен планинарски опит можете да го погледнете само информативно. Също така този списък може да ви помогне да не забравите нещо важно необходимо за вашето удобство.

– Здрави трекинг обувки обезопасяващи вашият глезен, които трябва задължително да сте изпробвали преди трека и които са водоустойчиви. Препоръчително е да са със сравнително твърда подметка, за да осигурят стабилност при подсичане на снежни склонове;

– Маратонки и сандали, които можете да използвате, както по време на трекинга и вечер в лоджите, така и по време на пътуването до планината;

– Няколко чифта топли и дебели чорапи за студените райони;

– Гети, в случай че завали дъжд или сняг;

– Свободни обикновенни панталони за трекинга и пътуването;

– Долнище от вълнено термобельо (мерино) или полар за по-студените райони;

– Водоустойчиви панталони;

– Повечко термо тениски с къс и дълъг ръкав като е добре да избягвате памучните материи;

– Горнище от вълнено термобельо (мерино) с дълъг ръкав;

– Лека фанелка от полар 100;

– Дебело поларено яке;

– Уинстопър за по-топло време, но подходящ за вятър;

– Ветроустойчиво и водоустойчиво връхно яке от дишаща материя за големите височини;

– Пухено яке или изолационно яке подходящо за студените вечери или сутрини;

– Вълнена или поларена шапка

– Шапка с козирка за слънце;

– Слънчеви очила с фактор 4;

– Крем против изгаряне и балсам за устни;

– Крем за изгаряне (Dermazin);

– Няколко чифта топли ръкавици;

– Здрава раница или денк, който да бъде използван за багажа, който ще носят носачите;

– Раница, която ще носите лично по време на трека;

– 1-литрова бутилка за вода;

– Аптечка за първа помощ и някои лекарства от първа необходимост за настинка, температура, разстройство;

– Добър спален чувал;

– Челник с резервни батерии;

– Камера или фотоапарат;

– Голяма кърпа за врата;

– Таблетки за пречистване на водата, тъй като в отдалечените части на трека тя е много скъпа;

– Щеки.

Катманду нощем

Допълнителни неща, които можете да вземете:

– Бинокъл;

– Книги;

– Висотомер;

– GPS;

– Карти за игра.

Препоръки
Като цяло този трек е една много добра стъпка, ако желаете да изкачите връх над 6000 метра. Благодарение на него ще разберете как функционира организма ви на голяма надморска височина, ще направите перфектна поетапна аклиматизация и ще постигнете сериозна натренираност. Полезна информация До Непал и назад Височинна болест Планинската (височинна) болест Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве Как да си изберем водонепропускливо яке Как да изберем правилната обувка за планина Непал