Интелектика – развитие на възможности“срички“-те на ду-мич-ки-те – Интелектика – развитие на възможности

17
Добави коментар
svejoarzar
svejoarzar

„СРИЧКИТЕ НА ДУМИЧКИТЕ“ е предназначена за деца в доучилищна и предучилищна възраст, които вече познават буквите и се учат да четат. Овладяването на нейния принцип ще запознае децата с образуването на сричките и ще им помогне в усвояването на четенето. Развива внимание, зрително възприятие, пространствено мислене.

Играта може да се играе у дома или в детската градина, самостоятелно от детето или в група, след като нейния принцип бъде обяснен от възрастен – родител или педагог.

Описание на играта:

Първоначално представете на детето две двусричкови думи и постепенно добавяйте останалите. Съединявайки, елементите от пъзела-картинка, детето ще види, как изглежда и съответстващата й дума под нея. Нека детето да я произнесе, а после да разкаже какво още е нарисувано на картинката. След усвояване на принципа на сричкообразуването, можете да продължите играта, като назовавате нови думи, започващи или завършващи със сричка, еднаква с първата или последната на пъзел-картинката. Например, с детето сте подредили елементите на думата “зеленчуци”. След като, сте произнесли ясно и отчетливо думата на срички, помолете детето да ви каже друга дума, започваща със сричката “зе” или друга дума започваща със сричката “хи”, от хипопотам.

Играта се състои от 26 думички, представени под формата на пъзел със съответната картинка Всеки пъзел-картинка се състои от толкова елемента, колкото е броя на сричките в думичката. Съединявайки правилно картончетата със съответната пъзел-картинка, например двете половинки на картинката с изобразена “мравка” на тях, ще получите картинка с думата “мравка” разделена на 2 срички.
Играта съдържа 1 – петсричкова, 7 – четирисричкови, 8 – трисричкови и 10 – двусричкови думи.

Желаем Ви приятни и забавни мигове!