Лечение на детската хрема без капки за нос – Edna.bg

0
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Снимка:
Thinkstock

Мечтата на всеки хремав човек е да има вълшебен сироп, който да изпие и да оздравее на часа. А на този, който изобрети магическо хапче, веднага ще се връчи Нобелова награда.

Но както добре знаем, колкото и безобидна да изглежда хремата на пръв поглед, тя се лекува трудно. Особено при децата.

Не стига, че дишането е усложнено, а екшънът с гоненето с капките за нос още повече влошава положението. Позната картинка, нали?

Известно е, че инфекцията трябва да се излекува, преди да се е разпространила към ушите и синусите. В този случай най-много помагат капките за нос, когато се употребяват правилно. Но само родителите си знаят как се справят с хремавите деца.

Затова сега ще засегнем темата как да помогнем на детето, без да се налага да използваме капки за нос.

За радост на потърпевшите деца има капки против хрема, които не се поставят в носа, а се пият. Те не са с лош вкус и се приемат добре, разтворени с вода или други течности като сок, нектар или чай. Подходящи са за всяка възраст на малчуганите.

Edna от ефикасните рецепти е лечение с капките за перорално приложение “Назо-Хил”. Могат да се приемат в острата фаза на хремата през 15 минути в продължение на два часа. След това приемът се разрежда до 3-4 пъти дневно.

Добър хомеопатичен лекарствен продукт са също и капките “Еуфорбиум”, като дозата се съобразява с възрастта.

“Коризалия”, “Ринитал”, “Цинабсин” са таблетки за смучене и спомагат за стопирането на вируса.

На помощ при хрема идват и Шуслеровите соли. Когато секрецията е бистра, е подходяща сол номер 3 (Ферум фосфорикум), а когато секретът се сгъсти и стане белезникъв – номер 4 (Калиум хлоратум). Освен че се смучат, при по-малките деца могат и да се разтворят във вода.

Освен хомеопатични средства, в аптеките може да намерите и комбинирани препарати, които съдържат съставките „парацетамол“ или „нурофен“.
 
За съжаление, те не са подходящи за много малки деца. Предлагат се за деца над 6 и над 12-годишна възраст.

Комбинираните таблетки с противоалергична и отпушваща съставка също прочистват синусите, но те отново са приложими за по-големи малчугани.
 
Инхалациите също идват на помощ като овлажняват лигавицата на носа и го отпушват. За да бъде инхалацията по-ефективна, залейте 1 с.л. цвят от лайка с 1 л. вряща вода или прибавете към 1л. вряща вода 1с.л. сол. Оставете няколко минути да се охлади. Покрийте главата на детето с кърпа и го помолете да се наведе над купата. Тази процедура може да стане само при по-големи деца в училищна възраст.

Когато детето е малко, може да поставите купата до леглото му. Така то ще вдишва парите и въздухът в стаята ще се овлажнява. Само бъдете внимателни да не го изгорите, стойте до леглото постоянно, докато водата изстине.
 
Масажите и акупресурата също помагат на хремавия човек. Освен от професионалист, масаж можете да направите и сами. Разтривайте нежно скалпа, вратлето и раменете на детето, така се подобрява кръвообръщението.

За точков масаж, потърсете точката, която се намира в средата на мислената линия, която свързва веждите, точно над корена на носа. Притискайте точката няколко пъти дневно (30 секунди, почивка, отново натиск), особено преди заспиване на детето, за да диша спокойно. При кърмачетата и малките деца притискайте нежно, при по-големите деца натискът може и да е по-силен.

С достатъчно постоянство и желание хремата може да бъде излекувана наистина бързо. Взимайте необходимите мерки навреме и не позволявайте тя да прераства в по-сериозна и коварна болест.