Четирите най-полезни йога асани за жени – Edna.bg

13
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Снимка:
Thinkstock

Подбрала съм 4-те най-полезни асани за жени, според мен.

Днес ще опиша най-вече естетичните им ефекти върху тялото ни.

Преди изпълнението им загрейте.

Изпълнете също 4 пъти „слънчевия комплекс“.

Започваме с „рало“.

То оформя бедрата, таза, разсейва тлъстините около корема и ханша и изглажда бръчките на лицето. Огъвкавява гръбнака, премахва умората.

Позата е полезна при нередовен месечен цикъл, запек, гастрит и мн. др.

Легнете с длани до тялото обърнати към пода.

С помощта на коремните мускули повдигнете таза и краката.

Отпуснете ги над главата до където можете.

Останете в позата около минута. Опитайте се да сте неподвижни. Върнете по обратен ред много плавно тялото на пода. Почувствайте гръбнака прешлен по прешлен. Накрая свалете седалището и краката, ако можете ги дръжте изпънати до пода. Обърнете длани към тавана и се отпуснете за кратка релаксация.

Не правете „рало“ при атеросклероза, повишено кръвно налягане, дископатия, херния.

Не се насилвайте да я изпълните перфектно, докато не огъвкавите достатъчно гръбначния ви стълб.

Следващата поза се нарича „риба“. Тя оформя красив бюст, рамене и шия. Прави фигурата стройна и отново заглажда бръчките. Талията става по-гъвкава. Настроението се подобрява.

Сложете длани под седалището обърнати към пода. Повдигнете се на лакти с хубава извивка. Опрете темето в пода. Задръжте за пет вдишвания и издишвания.

Излезте от позата, като леко повдигнете темето, после плъзнете задната част на главата, раменете, извадете ръцете. Релаксирайте за кратко. Така даваме възможност на тялото да усвои ефекта от позата.

Изпълнявайте „риба“ внимателно, ако имате увреждания на гръбначния стълб.

Спрях се и на „кобра“ наричана асаната на подмладяването. Отново изглажда бръчки и оформя бюста, талията, таза и бедрата. Придава грация на походката и стойката ни.

Легнете по корем, с опряно в пода лице. Свийте ръце от двете страни на гърдите. Дланите са обърнати към пода. Вдишвайки, повдигнете тялото, докато изпънете ръце в лактите.

Ако това не ви се отдава изцяло не се притеснявайте. Важно е пъпът да остане на пода, а погледът да е нагоре. Трябва да изпълните асаната със средно разтворени крака, за да окажете по-голямо натоварване в областта на гърдите.

Повторете я 3 пъти. Задържайте в нея, докато направите поне 5-10 дълбоки вдишвания и издишвания.

Останете по корем, за да направим и поза „лък“. Тя премахва тлъстините в корема. Стимулира половите жлези и така влияе на подмладяването ни. Също оформя гърдите.

Хванете глезените на краката с ръце. Задръжте така между 10 и 30 секунди. Опитайте се да залюлеете тялото. Повторете по възможност 5 пъти, като дишате нормално и си почивате между повторенията за около минута по корем.

Не правете позата при увеличен далак, болни черва, заболявания на сърцето.

Останете по корем да релаксирате с ръце под челото за около пет минути.

Пишете на Светла Иванова на [email protected].