СтатияРак на гърдата- какво трябва да знаете?

1
Добави коментар
m_juneva4
m_juneva4

Болестта рак на гърдата е сериозен проблем с обществена значимост. Лечението му е различно и зависи от етапа на развитие. След диагностика на резултатите се назначава: операция, химиотерапия, хормонална и лъчева терапия.

Хирургическата операция представлява премахване на болните клетки, а също и малка част от здравата тъкан. При този метод, в зависимост от стадия се отстранява една част от гърдата, или цялата гърда.

Друг метод за противодействие на рак на гърдата е т.нар. химиотерапия. Чрез нея се предписват медикаменти, които са с цел умъртвяване на заразените тъкани. Има опасност лекарствата да засегнат освен болните и здравите тъкани.

Хормонална терапия е метод, чрез който се отстранява, или стопира развитието на хормоните, за да бъдат елиминирани болните клетки. Чрез приемът на медикаменти произвеждането на естроген е стопирано, защото той провокира развитието на рак.

Рак на гърдата се лекува и чрез лъчева терапия, при която чрез облъчване с рентгенови лъчи се атакуват и умъртвяват раковите клетки. Източникът, който излъчва лъчите се поставя извън тялото, или се насочва директно срещу тумора.

При заболяването най- важното нещо е да се вземат бързи и адекватни мерки. От изключителна важност е да се вземат навременни мерки, за да бъде овладяно заболяването в начален етап.Окуражаващо е, черак на гърдата е болест, която може да бъде напълно излекувана. Но това е възможно, ако наистина бъде засечена в началното й развитие. Затова профилактичните прегледи в лекарския кабинет са задължителни. Превантивните мерки са наистина важни.

Освен познатите, лекарски предписания има и алтернативни мерки. Някои избират консумация на билкови есенции и други нетрадиционни методи, но преди да се започне какъвто и да е режим трябва да се съгласува със специалисти.Тъй като от заболяването може да бъде засегната всяка жена е важно да бъдем запознати с проблема, да сме информирани и да посещаваме лекаря системно.

Дори след успешно лечение на рак на гърдата, лекарските посещения не бива да бъдат прекъсвани. Изисква се стриктно следване на разписанията, хранителни режими и наблюдение. Важно е след края на лечението да бъдат взети предвид лекарските препоръки и консултации. Трябва да се спазва специален режим на хранене и придържане към диети.Данните за заболяването са тревожни, защото всяка година в България се регистрират нови 3 000 случая на жени с рак на гърдата. А страната ни заема челни позиции в черния списък на заболяването.Болестта е национален проблем със сериозни социални измерения.

Поради големия процент на заболелите в световен мащаб, заболяването рак на гърдата е един от най- големите проблеми на 21в. По целия свят се правят информационни и благотворителни кампании. Те са с осведомителна цел, за да могат жените да бъдат информирани за дебнещите ги опасностите.Периодично се правят кампании, стимулиращи жените да се проверяват, да четат по темата, да бъдат отговорни и подготвени. Ежегодно се организира ден на борба срещу рак на гърдата – http://mikoterapia.bg