Паркет | Лазур Паркети – екзотичен паркет, естествен паркет, трислоен паркет

1
Добави коментар
parketilazur

ПАРКЕТ

 

Когато кажем паркет обикновено имаме в предвид подова настилка, която се състои само от естествен дървен материал. За произвеждането на естествен паркет се използват различни видове дървесини. Най-често това са дъб и бук, но паркет се произвежда и от други дървета като орех, ясен, череша, мербо, венге, махагон и бамбук (бамбука чисто технически не е дърво, но от него се правят подови настилки).

ЕСТЕСТВЕН ПАРКЕТ

Естествените паркети са познати и използвани от поколения българи.
Макар и по-скъп в сравнение с други подови настилки, естественият паркет се радва на специална популярност. За производството на паркет се използва специална масивна дървесина, от нея зависи и качеството, а съответно и цената. Паркета може да бъде качествен само ако е направен от дървесина с ниско линейно разширение и задължително добре изсушен. Масивният паркет се продава на паркетини, обикновено с еднакъв размер. След като се нареди, паркета задължително трябва да се фугира, цикли и да се лакира няколко пъти.
Освен че създава уют и излъчва топлина, под, направен с естествен паркет е на практика вечен. След циклене и лакиране пода с естествен паркет винаги ще изглежда като нов.

ТРИСЛОЕН ПАРКЕТ

Трислоен паркет . Дървото при тези паркети е с трислойна структура. Най-горният слой, върху който стъпвате е направен от висококачествено дърво, обикновено се използват дървесини като дъб, бук, махагон, ясен и явор. За другите два слоя се използват естествени дървета чиято плътност е висока-най-често чам. С тези слоеве се осигурява структурна стабилност и здравина, за да се компенсират промените в температурата и влажността на помещенията, а също така и в ламелата трислоен паркет. Различните пластове от дървесни влакна са винаги в различни посоки. Горния и долния слой от дървесината са разположени по протежение на дългата страна, в междинния слой е перпендикулярен на другите два. Това също се прави с цел да се неутрализират промените в дървеният материал, които е възможно да настъпят при промяната както на температурата , така и на влажността. Съществено предимство е фабричната обработка при тези паркети. Най–горният слой трислоен паркет е изциклен и фабрично лакиран. Лаковото покритие също е многослойно-по този начин се гарантира добра защита на ламелата трислоен паркет.

 

ЕКЗОТИЧЕН ПАРКЕТ

Екзотичен паркет е много високо ценен на  пазара  на  естествени ,  подови  настилки  от  висок  клас  поради факта, че са рядко срещани с различни цветове и шарка,  както  и факта че има екзотичен  художествен  паркет,  който  е  изключително  скъп, но пък и невероятно красив- блестяща комбинация  от  висококачествен материал  и  изключително сложна   изработка на материала – в повечето случаи той се  изработва ръчно с висока прецизност от висококвалифициран персонал. Някои от тези видове екзотични паркети са с уникални качества. Много висока здравина и твърдост, изключително устойчиви на атмосферни условия и с невероятна красота. Поради тези си качества те намират голямо приложение в художествения паркет, декинг – паркет за  външна  употреба,  и в много интериорни решения. Широкото разпространение на паркети от екзотична дървесина у нас ги прави все по желани.

 

В момента на българския пазар могат да се намерят изключително много видове екзотичен паркет: Ироко, Ипе, Жатоба, Мербо, Бамбук, Зебрано, Венге, Тик,  Авора, Сукупира, Пиланг, Палисандър, Махагон и др.

 

Магазини Лазур-паркети ламинат София – Вие избирате!

За да ПОРЪЧАТЕ ПАРКЕТ или отправите питания към нас, използвайте формата за КОНТАКТ или просто ни се обадете!