BPost | Новини, Политика, Анализи, Коментари, Твоите новини, Спорт | Никулден е!

0
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

Днес честваме Свети  Николай Мирликийски Чудотворец – Никулден. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран.

6 декември е и празник на банкерите и търговците.

За празника Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще служи в едноименния храм в Тутракан, съобщиха от Светия синод на Българската православна църква.

По традиция в храма при подворието на Руската православна църква в София, носещ името на Свети Николай, по покана на предстоятеля на празника светата Литургия се оглавява от архиерей на Българската православна църква. Тази година по решение на Светия Синод празничното богослужение ще оглави митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който днес отбелязва своя рожден ден.

Свети Никола е роден е през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Води праведен монашески живот и е избран за архиепископ на град Мира, Ликийска област. Умира на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазели там до 1087 г. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, Италия, където почиват и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест. Мощите на светеца са в църква в италианския град Бари, където заедно го честват православни и католици.

Култът към светеца – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси. Според легендата, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба.

На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето – за онези, които не са се върнали на брега. Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на свети Никола. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете.

С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на свети Никола. На Никулден се подрежда празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

На 6 декември повод да почерпят имат всички, които носят името Никола, Николина, Нина и Ненка, както и всички рибари, банкери и търговци.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник на Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител. 

Приблизително 200 000 души в страната носят името Николай, Николина и производни на тях. Най-често срещаното име е Николай с 95 123 души, носещи това име в България. Второ по популярност е Никола – 39 613 души.