ДЪРВЕНИТЕ ИГРАЧКИ СТИМУЛИРАТ ДЕТСКАТА ФАНТАЗИЯ! ЗАЩО И КАК?

10
Добави коментар
bg-maistor
bg-maistor

ДЕТСКИ ДЪРВЕНИ ИГРАЧКИ

СТИМУЛИРАТ ДЕТСКАТА ФАНТАЗИЯ

 

Според много психолози и педагози детските дървените играчки са идеалното решение за децата. Естествените материи са най-добрия вариант за забавления – дърво, метал, глина, плат, хартия и други.

Според тях тези материи имат много предимства пред модните от години пластмасови изделия, които се оказаха вредни за здравето на децата, тъй като са направени от токсични химикали, които предизвикват алергични реакции, дисбалансират хормоналната и нервна система на детето. Боите с които са боядисани също не са здравословни. Реална опасност съществува и от множеството лесно чупливи пластмасови части на играчките, заливащи магазините и сергиите. Малките частици могат да бъдат погълнати, да предизвикат задушаване и да се получат фатални усложнения.

За разлика от синтетичните материи, натуралните играчки предават на детето реалистичен образ на обектите и адекватна информация за обкръжаващия ги свят. По-голямата дървена кола е и по-тежка, докато пластмасовата не може да предаде връзката между големината и тежестта. Естествените материи придават нова информация и чрез осезанието.

 

 

 

Дървените играчки не са идеално гладки, както пластмасовите. Детските пръстчета напипват неравности, студени или топли места, гладки или по-груби участъци. Това стимулира финната моторика на бебето. Дървото развихря въображението на мъничето.

Липсата на фини детайли, липсата на крещящи цветове, светлинки или музика дават огромно поле за действие на детската фантазия. Масовите играчки пресъздават всеки детайл от куклата или автомобилчето, докато дървените не. Така мъничето си фантазира и изгражда в съзнанието допълнителни характеристики. Постепенно детето може да излее хрумванията си като да нарисува или залепи нещо върху играчката. Дървените играчки изискват повече внимание и усилия от страна на детето, за да заработят, да бъдат сглобени или наредени правилно. При тях простото натискане на копчето за старт не върши работа. 

 

 

Дървото е естествен природен материал и от екологична гледна точка е за предпочитане пред пластмасовите изделия. Повечето играчки от дърво са правени от мека дървесина – чам, бреза, липа. Дървото е биоразградим материал, освен това не крие опасни за здравето на детето химикали.

 

Дървените играчки могат лесно да се мият под течаща вода, но не бива да бъдат накисвани. Сушенето им също е лесно – само с кърпа. Те не задържат вода и няма нужда от време за съхнене. Някои от най-скъпите и впечатляващи играчки за деца са именно от дърво. Дървените влакчета, животни и форми за сглобяване от множество части стимулират по уникален начин фантазията на детето. Тези играчки могат да останат дори за следващото поколение, тъй като не се чупят лесно, както пластмасовите. Така всяко ново дете в семейството може да унаследи качествени и хубави играчки, които не са пострадали при по-груба игра.

 

 

 

 

АВТОР: moetodete.bg

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ В НАШИЯ ОНЛАЙН МАГАЗИН

ЗА ДА РАЗГЛЕДАТЕ ДЕТСКИТЕ ИГРАЧКИ

НА HAPE ECO TOYS

Последно променена вСъбота, 06 Декември 2014 10:45