Как посрещат Нова година по света

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Във всяка страна има различни обичаи и вярвания за подготовката и посрещането на Нова година

Символично Нова година представлява възстановяване на живота, а обичаите, свързани с този ден, идват от далечното минало.

Историята на празника

Историята на честването на Нова година не е установена точно, но се смята, че вавилонците са посрещали Новата година още преди 4000 години. 

Римляните също празнували Нова година, но техният календар започвал с всеки нов владетел, докато римският сенат през 153 г. пр.н.е. не маркирал 1 януари за начало на Новата година.

Елхата

Според едни от многото легенди и предания от XVI век германците първи въвели обичай за кичене на елха. 

Легендата разказва, че украсяването на елхата въвел основателят на протестантството – Мартин Лутър. Разхождайки се из гората, Лутър бил очарован от хилядите звезди, които блестели през клоните на дървета. 

Толкова бил впечатлен, че отрязал малка елха и я занесъл на семейството си. За да съживи същата красота, която видял в гората, закачил малки свещички на клончетата.

В Европа и Америка украсата на елхата става популярна през XVIII век. 

Виж още: Пожелания за Нова година

Традиции и обичаи за посрещане на Нова година в различните страни 

И днес по целия свят с много помпозност, шампанско, размяна на подаръци и фойерверки се празнува Нова година. Някои новогодишни символи остават през всичките години на развитие на човечеството.

Испанците, например, в полунощ изяждат 12 зрънца грозде, за да бъдат щастливи 12 месеца в годината.

Гърция

Гърците ядат сладкиш, в който се намира монета, която носи късмет през Новата година, като първото парче от хляба е за малкия Исус, второто за бащата на семейството, а третото за къщата. 

Ако монетата се падне в третото парче, пролетта ще дойде рано през Новата година, а семейството може да се надява на късмет през цялата година. 

Също така, гърците имат още един обичай, свързан за Нова година: често канят специален приятел или член на семейството да влезе първи в дома, като се смята, че ще внесе щастие и ще предотврати лоши неща.

Япония

Темари (ръчна топка) са топки за игра, бродирани с копринени отпадъци от стари кимона. Това е традиционно фолклорно китайско изкуство, което си е проправило път в Япония през VII век. 

От топка за игра Темари постепенно се превръща в изкуство. В Япония има традиция родителите да подаряват Темари на децата си на първия ден от Новата година. Символиката зад тази традиция се изразява в пожелание за късмет, щастие, добросърдечно приятелство и лоялност.

Японците посрещат Нова година цял ​​ден. Те започват от сутринта, когато почистват къщата, процес, известен като оусоую, символично изгонват праха от миналото и подготвят дома за успешна Нова година. 

Заключителният акт на честването в Япония е слушането на гонга на часовника, който се чува 108 пъти, когато се приема, че несполуката, недоволството и егоизмът са изгонени.

Бразилия

Освен невероятните партита за посрещането, когато известният плаж Копакабана се пълни с празнуващи, има и специални традиции, с които жителите на тази страна приветстват годината, която идва. 

В Бразилия е прието в новогодишната нощ да се носят бели дрехи за щастие и мир в годината, която следва. 

След празненствата с музика, фойерверки и вечеря, бразилците отиват на плажа в полунощ, където прескачат седем вълни, хвърлят цветя в океана, докато палят свещи в пясъка, което представлява древен ритуал, който трябва да им донесе късмет и богатство през следващата година.

Германия

Германците не могат да си представят новогодишната нощ без фойерверки. Всяка година за фойерверки в Германия се харчат над 100 млн. евро. 

Традицията в новогодишната нощ да се правят шумни празненства произлиза още от Средновековието, когато хората вървели по улиците на големи шумни тълпи, за да разпръснат злите духове. 

Трапезата за най-лудата нощ е символична: супа или печено свинско са символ на благополучие, а рибата означава добро бъдеще, защото винаги плува напред.

Австрия

Австрийците за Нова година подготвят празничен обяд с печено като символ на щастие и благополучие. За десерт има сладолед от мента във форма на детелина с четири листа. Това са основни условия за осигуряване на късмет през новата година.

САЩ

Подаряването на целувка в полунощ в Америка произхожда от маскарада – традиция, която идва от миналото. 

Според традицията, маските символизират злите духове от старата година, а целувката представлява пречистване през новата година. 

В САЩ много общности гледат на гъбите и на черния боб като на символи за щастие и поради това се считат за традиционна вечеря на трапезата.

Виж още: Забавни късмети за баница

Великобритания

Британците се страхуват кой пръв ще им дойде на гости, защото според стари поверия, това означава колко късмет ще имат през новата година. Ако на гости им дойде мъж с подаръци, те са истински щастливци, но лоша поличба е, ако първият гост е жена.

Холандия

В някои страни по света се смята, че всичко, което е във формата на пръстен носи късмет, защото символизира пълен кръг, т.е. край на един цикъл. Затова холандците ядат понички за Нова година. Те смятат, че кръглите понички носят късмет през Новата година.

Италия

Италианците празнуват Нова година най-лудо, защото смятат, че от по-голямата врява злото бързо ще избяга. От къщата се изхвърлят всички стари и ненужни неща, от мебели до дрехи, през прозореца. 

Според стар сицилиански обичай, че щастието през Новата година ще дойде за тези, които на Нова година ядат лазаня, а лоша поличба е, когато на този ден се ядат макарони или всеки друг вид печиво освен лазаня.

Норвегия

Норвежците за новата година приготвят пудинг от ориз, а в самия пудинг крият един бадем. Пудингът се сервира в голяма чиния, откъдето се сервира в купички и се смята, че човекът, на който се падне бадемът, ще получи щастие и богатство.

Дания

В Новогодишната нощ датчаните обикалят с много счупени чинии, които оставят на прага на домовете на приятели. Старите чинии се съхраняват цяла година и в полунощ се изхвърлят пред входната врата на приятели. 

Многото счупени чинии символизират много приятели и се считат за обществено богатство.

Куба

Кубинската традиция изисква в новогодишната нощ да се изядат 12 портокала, които са символ на 12-те месеца в годината, а спазването на този обичай носи късмет.

Австралия

Жителите на далечната Австралия отбелязват Новата година с шумни свиркания, тромпети, дори и църковни камбани, а всичко това се случва по плажовете, където обилно се лее шампанско. 

Да не забравяме грандиозното шоу с фойерверки в Сидни над залива и Операта.

Китай

На Нова година в Китай всички врати са украсени с нещо червено, тъй като червеният цвят е символ на щастие и радост. Въпреки че всички семейства се подготвят за празника в новогодишната нощ, от домовете се крият всички ножове до 24 часа, за да не се нарани някой, защото се смята, че порязването ще попречи на семейното щастие в предстоящата година.

Настъпването на Новата година се използва за посещение на далечни роднини и много хора пътуват, което води до задръствания в цялата страна, която има 1,3 милиарда жители. 

Няколко дни преди настъпването на Новата година всяко семейство усърдно и детайлно почиства къщата, за да изхвърли несполуката от нея. 

Вратата и прозорците се украсяват с декорации от хартия, които показват сцени на щастие, богатство, дълголетие и щастлив брак с много деца.

Източник: e-zdravey.com