Ледена баня: полезна или не

1
142
Добави коментар
svetla58
svetla58

Най-вероятно сте виждали видеото в Instagram на Мадона, в което певицата взема ледена баня след концерт. Както казва самата поп дива, подобна процедура й помага бързо да възстанови мускулите си. Други знаменитости също обичат да възстановяват по този начин – например баскетболистът Йоаким Ноа и съпругата му, моделът и “ангелът” на Victoria’s Secret Лаис Рибейро. Но въпреки всичко, учените все още не са стигнали до окончателно мнение дали това е полезно или не. Разглеждаме всички плюсове и минуси по-долу.

Мнението на тези, които са “за” ледената баня

Привържениците на потапянето в ледена баня твърдят, че резките температурни промени могат да помогнат на мускулите да се възстановят по-бързо след упражнения, да подобрят кръвообращението и да забавят възпаленията. Не е случайно, че когато получим синина, обикновено прилагаме нещо студено към мястото на нараняване – ледът облекчава болката, а също така насърчава ранното заздравяване. 

Въз основа на тези съображения много спортисти обичат да вземат ледени вани. Сред почитателите на подобно възстановяване след физически натоварвания са  Джесика Енис-Хил, тенисистът Анди Мъри, гореспоменатият баскетболист Жоаким Ноа и съпругата му Лаис Рибейро.

Известният треньор Джо Холдър (на когото се доверяват Наоми Кембъл и Бела Хадид) също практикува ледени бани – само че предпочита да ги редува с горещи. Спортистът отбелязва, че такъв стрес може да има положителен ефект върху тялото. 

Мнението на тези, които са “против” ледената баня

Но няма еднозначен отговор за ползите от ледените бани и част от научната общност, опровергава чудодейните свойства на тази процедура. Основната причина за съмнение е фактът, че студът забавя притока на кръв и в резултат на това се забавя и синтеза на протеини в мускулите, а този процес е важен за възстановяването на мускулната тъкан след голямо натоварване. Ледът наистина може да облекчи възпалението и болката, но трябва да се прилага само върху синини и за кратко време.