Кои са най-здравословните храни и защо? [част трета] | Teenproblem.net

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Има храни, които предпазват от сериозни заболявания като рак и диабет, подсилват имунната система, защитават и изглаждат кожата, помагат за запазване на телесното тегло в норма. Всички искаме да сме здрави и красиви, а затова трябва да се храним балансирано и здравословно.

 

Броколито предпазва от повечето животозастрашаващи болести като рак и сърдечни заболявания. Ако ядеш средно по 4 пъти на седмица зеленчукови ястия от броколи (както и зеле или карфиол), рискът от смърт в резултат на тежко или хронично заболяване намалява с над 25%.

 

За извличането на максимална полза, използвай съд за приготвяне на зеленчуци на пара. Задушените броколи освобождават максималното количество сулфорафан – вещество, за което има данни, че неутрализира раковите канцерогени.

 

Спанак. Попай моряка е напълно прав – спанакът е много полезен и здравословен продукт. Съдържа много лутеин – същият жълт пигмент, който се открива в яйчните жълтъци. Освен че предпазва от макулна дегенерация – водеща причина за слепота, лутеинът предпазва и от сърдечна недостатъчност, като поддържа артериалните стени чисти от холестеролни плаки.

 

Спанакът е богат и на желязо, което помага да се доставя кислород за енергия до клетките и на фолиева киселина – витамин от група В.

 

 

Чесън. Той съдържа повече от 70 активни фитохимикали. Редовната консумация на чесън понижава опасността от рак на яйчниците, на дебелото черво и други видове рак. Алицинът, който съдържа чесъна, се бори ефективно и с вирусните инфекции и бактериите.

 

 

Това действие на чесъна е познато и на народната медицина. А съвременни изследвания доказват, че хората, които редовно ядат чесън, боледуват с над 60% по-рядко от настинки.

 

Смокини. Когато си мислите за продукти, богати на калий, едва ли смокините са първото, което ви идва наум. Факт е обаче, че 6 пресни смокини съдържат 891 мг от този минерал, който понижава кръвното налягане. Това е около 20% от необходимата дневна доза и около 2 пъти повече от количеството, което се съдържа в един голям банан. Смокините са и един от най-добрите растителни източници на калций – 6 смокини се равняват на половин чаша обезмаслено мляко.

 

Боровинки. Те са изключителен източник на антиоксиданти. Хранителен режим с много боровинки помага за подобряване на паметта, за превенция на инфекции на уринарния тракт и за облекчаване при преумора на очите.

 

Добави до 1/2 чаша боровинки към храната си дневно за извличане на максимални здравни ползи ползи. Това количество осигурява 2 пъти повече антиоксиданти, отколкото средностатистическият човек приема на ден.

 

Тъмен шоколад. Той е препоръчителния десерт – пълен с флавоноидни антиоксиданти (3 пъти повече отколкото млечния), които предпазват кръвоносните съдове от стесняване. Благодарение на бързия ефект на засищане, той намалява приемът на калории с около 15%, показват данните от датско изследване.

 

Опитай шоколад със 70 и повече процента какао. Две супени лъжици парченца тъмен шоколад с пресни дребни плодове за следобедна закуска или десерт след вечеря ще допринесат за здравето на сърцето, без да надвишиш дажбата си калории.