Кои са най-здравословните храни и защо? [част първа] | Teenproblem.net

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Има храни, които предпазват от сериозни заболявания като рак и диабет, подсилват имунната система, защитават и изглаждат кожата, помагат за запазване на телесното тегло в норма. Всички искаме да сме здрави и красиви, а затова трябва да се храним балансирано и здравословно.

 

Яйца. Яйчните жълтъци са източник на голям брой основни, но трудно намиращи се в други храни вещества като холин, който понижава риска от рак на гърдата (един жълтък осигурява 25% от необходимата дневната доза), и антиоксиданти.

 

Кисело мляко. То е чудесен източник на калций и е богато на полезни бактерии, стимулиращи имунната система и подпомагащи работата на стомаха и червата. Съдържа и протеини, а според статистиката 25% от жените не приемат достатъчно протеини. Подбирайте обезмаслените видове – те имат около 90 калории и 15 г протеин в 150 г.

 

Прясно обезмаслено мляко. Установено е, че калцият не само укрепва костите, но и се бори с мазнините. Скорошно изследване доказва, че пълни хора, които са спазвали нискокалорична и богата на калций диета, са свалили до 70% повече килограми от тези, които не са приемали достатъчно калций. Малко мляко в сутрешното кафе не може да набави необходимия ни калций и витамин D.

 

 

Сьомга. Сьомгата също е богат източник на витамин D, а е и един от най-добрите на омега-3 мастни киселини. Тези ключови мастни киселини имат широк спектър от доказани ползи за здравето – от намаляване риска от сърдечни заболявания до изглаждане на кожата и подпомагане на отслабването, повишаване на настроението. Омега-3 мастните киселини забавят храносмилането, което създава по-дълго време чувство за ситост, т.е. намалява се количеството на приеманите калории.

 

Говеждо месо. Крехкото говеждо месо без мазнини е един от най-добрите източници на желязо. Прекалено ниското ниво на желязо в организма може да причини анемия. Дори само с по 30 г говеждо месо на ден ще направите голяма разлика в способността на тялото да абсорбира желязото. Говеждото изобилства на цинк (дори минимален дефицит от него може да накърни мозъка) и витамини B, които помагат на тялото да преобразува храната в енергия. Особено ако си на диета, не забравяй говеждото, то ще ти дава необходимата енергия.

 

Ядки. Според изследванията 50 г ядки на ден понижават риска от диабет и сърдечни заболявания. Орехите са особено богати на омега-3 мастни киселини. Лешниците съдържат аргинин – аминокиселина, която понижава кръвното налягане. 30 г бадеми съдържат толкова полезни за сърцето полифеноли, колкото чаша зелен чай и 1/2 чаша задушени броколи. Бадемите помагат и за понижаването на холестерола.