Честит рожден ден, Шаде!

1
Добави коментар
Meloman.bg
Meloman.bg

Tweet

Pin It

Хелън Фолашаде Аду, известна в музикалния свят като Шаде (Sade), е британска певица от нигерийски произход. 

Харесай страницата ни във Facebook

Шаде е родена на 16 януари 1959 г. в град Ибадан, на 80 км от столицата на Нигерия, Лагос. 

Баща й Биси Аду е нигерийски преподавател по икономика от йорубски произход, а майка й Ан Хейс е английска медицинска сестра. Двамата се запознават в Лондон и отиват да живеят в Нигерия. 

Когато в брака им започват да изникват проблеми, Хейс се връща с децата в английското градче Клактън он Сий в Есекс. Тя праща четиримесечната Хелън и по-големия й брат Банджи да живеят при своите баба и дядо. 

Хелън отрасва в Колчестър и от малка обича да чете. Развива интерес към модата. Слуша соул музиканти от ранга на Къртис Мейфийлд, Дони Хатауей и Марвин Гей. По-късно се записва да учи моден дизайн в лондонското училище по изкуства „Сейнт Мартин“. Мечтата й е да бъде моден дизайнер, но уникалният й глас й предвещава просперитет в музиката.

За първи път се появява на музикалната сцена през 80-те години. Звукозаписната компания подчертава специфичното произношение на името й в обложките към албумите. 

В началото на 80-те пее с латино групата „Арива“, а по-късно се включва в групата „Прайд“ на китариста Рей Сейнт Джон. През 1982 година част от музикантите в „Прайд“ започват да записват заедно и през 1984 година излиза наяве Diamond Life — дебютният албум на едноименната група Шаде, който достига Топ 10 на Великобритания.

През 1985 година Шаде получава роля във филма „Absolute Beginners“ („Пълни новаци“). През 2005 година записва парчето „Mum“, което е включено в благотворителното DVD „Voices for Darfur“ („Гласове за Дарфур“) в подкрепа на потърпевшите от хуманитарната криза в Дарфур.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It