Днес+ :: Нели Андреева – големият успех на малката мома

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Нели Андреева – големият успех на малката мома

25.01.2014 10.31

Как може българска песен да пробие извън граница? С малка доза късмет и огромен талант. Певицата Нели Андреева едва ли си е представяла, че гласът й ще плени холивудски продуценти и музикални банди от световна величина. Но когато имаш силна вяра, мечтите се сбъдват. „Малка мома си се богу моли, дай ми, боже, очи гълъбови, дай ми, боже, крилца соколови… Да си хвръкна отвъд бели Дунав, да си найда момче според мене.“

Този рефрен е звучал в много зали по света, сред които: Royal Albert Hall – Лондон, Kennedy Center – Вашингтон, DC (САЩ), Symphony Hall – Осака (Япония). Песента „Малка мома” проби и във филма „Колибри” с Джейсън Стейтъм. Британският екшън се завъртя по кината у нас през лятото миналата година, но информацията за саундтрака стана известна едва сега. Композиторът Георги Генов е главният виновник парчето на Нели да влезе в лентата. „Той направи аранжимента и я преработи за хор, вкара и авторска част. Записахме я с националното радио и я качихме в Интернет. Още в началото събира сериозни гледания. В един момент имаше над 100 000 харесвания,“ разказа за „Монитор“ певицата.

Популярността на „Малка мома“ расте лавинообразно и през 2012 г. певицата получава предложение, на което трудно може да откаже. „Невъзможно ми е да опиша какво почувствах, когато продуцентите на филма поискаха да закупят минутка и половина от изпълнението срещу хонорар. Отначало си помислих, че става въпрос за научнопопулярен филм. Нямах никаква представа, че Джейсън Стейтъм ще участва. Като видях трейлъра на „Колибри”, доста се изненадах, тъй като не съм му фенка. Романтична натура съм и харесвам повече Джулия Робъртс,“ спомня си Андреева. Когато лентата излиза за първи път по родните кина, телефонът на Нели прегрял. „Първият въпрос беше: „Вас излъгаха ли ви за авторските права?“, връща лентата изпълнителката. Екипът на холивудската продукция обаче спазва стриктно договора си с нашенката. „Ние си искахме нашия хонорар и те си ни го дадоха, без да се пазарят. И те останаха доволни, и ние. За България хонорарът е много добър“, не крие Нели. Тя си обяснява успеха на „Малка мома“ с емоционалното послание, което дава на хората.

„Песента е по-особена като дух. С ортодоксална насоченост е и въздейства по магнетичен начин на хората, “ категорична е Нели. Тя създава парчето през 1995 г. Най-голяма популярност „Малка мома“ получава, когато композиторът и диригент Георги Генов се присъединява към проекта и композицията е записана с вокала на Нели и хора на ансамбъл „Филип Кутев”.

„Рок балада стои в основата на интерпретацията ми за „Малка мома“. През 60-те години на миналия век свирех с група „Викинги“ и когато Нели ми предложи да работим заедно, се върнах към рок звученето. Хармонията е изцяло взета от рок парчето,“ разяснява Генов. „Красотата на хорала я прави по-особена. Хората се вълнуват и от начина ми на изпълнение. Текстът е от фолклорен образец, поместен в сборника „Родопски народни песни”, записан от акад. Николай Кауфман. Аз обаче ползвах опорни точки, за да придам авторското звучене“, допълва Нели.

След като е пусната в мрежата за видеосподеляния YouTube, за около година набира над 1 милион гледания от цял свят. От Япония пристига специален екип на националната телевизия, за да снима нашата малка мома. „Направиха проучване, статистки. Нещото, което страшно ме шашна, е техният професионализъм. Журналистът беше подготвил подробна хронология на „Малка мома“. Беше разграфил годината на създаване, кога е изпълнявана със симфоничен оркестър, кога с хор. „Малка мома“ е най-слушаната българска песен в Япония“, радва се Нели.

В интернет песента е забелязана и от много професионални музиканти. Massive Attack и Red Hot Chili Peppers също са впечатлени от въздействащия глас на нашенката. „Когато Massive Attack гостуваха у нас, им подарих диск. Казаха, че е велика песен и че знаят за мен. Не бях ги чувала преди това и когато отидох на концерта, останах поразена. Аз си мислех, че е акустична група, а те щяха да разбият залата. Не съм много в час с новите групи,“ смее се Нели. „За съжаление не можах да се видя с Red Hot Chili Peppers. Те също са слушали в Интернет мое изпълнение и го харесват. Изявиха желание да се срещнем, но за съжаление се разминахме”, разказа още Андреева. Тя на драго сърце би приела да работи с някоя известна банда. „Кой се дърпа от подобно нещо?! Това е мечта на всеки музикант. Да прослави България извън границите ни.“

За нея

Нели Андреева е родена на 23.5.1976 година в родопския курорт Наречен. От малка е закърмена с народно пеене. През 1995 г. завършва с отличие средното музикално училище за фолклор в село Широка лъка. Първите си записи прави още като ученичка през 1993 г., а през 1995 г. издава и своя първи самостоятелен албум Folk Art Neli. Близо 18 години е солистка в Националния фолклорен ансамбъл (НФА) „Филип Кутев“, с който има много записи и концертни турнета в Европа, Азия и Америка. Освен народна музика Нели изпълнява и поп музика, а също с нейния глас са озвучени и много анимационни филми. Андреева е майка на две дъщери – Калина и Йоана. Те също са фенки на българския фолклор и даже са сформирали трио с майка си.

Мариана КЛИМЕНТИЕВА, в. „Монитор“

Днес+