Как да си направим лесна закуска с манго – Edna.bg

12
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Снимка:
Thinkstock

Мангото се смята за екзотичен плод и рядко присъства ма родната трапеза. То обаче е изключително полезно – съдържа повече бета каротин от морковите, а освен това е богато на витамини от групата на витамин В, на витамин С, на желязо, калии и на др. полезни вещества. 

Наличието в мангото на големите количества биологично активни вещества, го прави един от лечебните плодове използвани в традиционната индийска медицина. 

Сокът от манго е полезен при малокръвие, спомага за укрепване стените на кръвоносните съдове. 

Един плод манго е средно около 640 г и това покрива една трета от дневната потребност на организма от калии, освен това понижава кръвното налягане. 

Как да познаете дали едно манго е готово за консумация? Ако при леко притискане с пръст по него остават вдлъбнатини, значи е узряло. Неузрялото манго дозрява при стайна температура. В хладилника може да се съхранява около месец. 

Плодът се яде пресен, може да се добавя в плодови салати, използва се при приготвянето на сладкарски изделия и като гарнитура в някои месни ястия. От мангото се приготвят също сок и ароматни плодови напитки. 

Освен това обаче може да бъде много подходящ за засищане на глада между отделните хранения, като се изпече.

Парчетата манго, преди да влязат във фурната

Взимате един-два плода манго, измивате добре, обелвате кората, нарязвате по дължина на тънки парчета и слагате в предварително загрята фурна в тава, застлана с хартия за печене.

Печете, докато не се изсуши, без обаче да се препича (ориентировъчно към час, може и повече, на 100 градуса). Периодично обръщайте парчетата, за да се изпече равномерно.

Готовото манго

Полученото манго върши чудесна работа за здравословна закуска между храненията, когато ви гони засилен апетит, а не искате да прекалявате с калориите.