28.01.: Национален протест за Странджа

9
Добави коментар
Razler
Razler

Засега са потвърдени София, Пловдив, Бургас, Русе и Сливен като все още някои места на протест се уточняват със съответните общини. Следете тук за актуалиране на информацията!В Бургас – на 23-ти, 18:00 ч. на Часовника https://www.facebook.com/events/1442288762667414/?ref_newsfeed_story_type=regularВ Пловдив – на 28-ми, 18:00 ч., Площад Стефан Стамболов (Копчетата): https://www.facebook.com/events/1374849592780610/?notif_t=plan_user_invitedВ Русе – на 28-ми, 18:00 ч. https://www.facebook.com/events/198376077028838/В София – 28-ми, 18:00 – Съдебна палата, 19:00 – ВАС на пл. „Св. Неделя“, 19:30 – Кристал и домът на Цветан Василев

Искания: – парламента да направи спешни законодателни промени в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие: 1. Общите устройствени планове, одобрени без екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, да бъдат обявени за нищожни. 2. Заинтересованата общественост да получи право да търси съдебна защита срещу актове по Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които нарушават екологичното законодателство. – министър председателя да извърши персонални промени в Министерство на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие, с които да бъдат освободени личностите, довели до действията на двете министерства, поставящи под риск Европейската комисия да спре цялото финансиране по структурните и кохезионни фондове. Тези служители явно не зачитат националното и европейско право и са допуснали да се приемат общи устройствени планове в цялата страна без задължителните съгласуване и процедури, свързани с опазване на околната среда, здравето на хората и културното наследство.

А защо строителството в Странджа засяга всички ни е обяснено тук: Това ще доведе и до възобновяване на наказателната процедура и финансови санкции от страна на Европейската комисия поради грубо нарушение на европейското екологично законодателство. „Финансовите санкции“ са пари, които се плащат от данъците ни (а не, както би било логично, от джоба на нарушителите).

Освен това всички ние искаме запазена природа и подпомагане на местната общност да развива природосъобразен бизнес, а не удовлетворяване на частни олигархични планове за масово строителство!