Аквариумни рибки / riboci.INFO: Отглеждане на Гара Руфа (Garra rufa)

15
Добави коментар
nickmitov
nickmitov

Рибите от вида Гара Руфа са известни с умението си да намират мъртва кожа или всякакви наранени кожни повърхности. Произхождат от Кангал, Турция и са били намерени за първи път в горещи

минерални извори преди 600 години. В природата се срещат в топли води – температура 32-39 градуса по целзий. Хранят се с мъртва кожа и учени откриват, че процедури с такива риби имат лечебни свойства. Нежен био пилинг от този вид, не само прави кожата по-гладка и мека, а и лекува различни кожни заболявания като псориазис, дерматит и други.

Важно условие, което трябва да изпълните, ако искате да отглеждате успешно такива рибки е да пресъздадете естествените условия на местата в природата, които те обитават. Рибите Гара Руфа предпочитат да живеят в малки групи. Добър избор за аквариум за начало е такъв от 35 литра, който разбира се трябва да поддържате чист. За предпочитане е да пресъздадете условия на течаща вода с пласт камъни с различна големина, дребен чакъл и няколко големи заоблени речни камъка. Има още няколко съвета за по-старателните любители-акваристи. Можете да добавите декоративни клонки, така че да оформите проходи и скрити местенца, които ще бъдат проучвани от тези любознателни рибки. Също така не забравяйте да покриете аквариума, тъй като Гара Руфа рибите могат да скачат и дори да се покатерят по стъклото и да се проврат и през най-малките дупки. Също обичат и да плуват директно в потока на филтри или всякакви други източници на течаща вода в аквариума – например, когато сменяте водата.

 

Тъй като произхождат от място където храната е оскъдна, рибите от вида Гара Руфа не са толкова претенциозни. Можете да им давате най-разнообразна храна или просто да взимате специална такава, предназначена за техния вид, което прави нещата дори по-лесни. Добре е да им осигурявате и витамини, тъй като те се нуждаят от това, за да бъдат здрави.