Белица почете паметта на Васил Левски – Апостола на свободата | Белица – екотуризъм в малкия град

13
Добави коментар
Eni_7
Eni_7

Днес пред паметната плоча на Васил Левски в Белица се събра цялата местна общност, която с едноминутно мълчание се преклони пред паметта на великия българин. Паметната плоча бе обсипана с положени цветя и венци от признателните граждани и гости на събитието.

Беше изнесен рецитал от втори и четвърти клас на СОУ „Св.св.Кирил и Методий“, с ръководители Валя Чонкова и Мая Джембазка, който напомни на присъстващите за мрачните години на робство и за живота и делото на политическия гений. Бяха напомнени качествата му, сбрани в едно светло съзвучие, написани от четвъртокласниците и български поети.

Гости на събитието бяха акад. Георги Марков, от Института за исторически изследвания при БАН, които изнесе и прочуствено слово за делото на Прометея на българската свобода, както и  доц. Георги Минтринов – Институт за български език при БАН, Петко Колев– председател на общобългарска фондация „Тангра-ТанНакРа“ и секретар на „Дружба Родина“ , Хатидже Джурина – Фондация „Българска памет“. На събитието присъстваха представители на всички институции и организации в Белица , както и представители на всички парламентарно представени политически партии на общинско ниво

Цветя и венци поднесоха:Фондация „Българска памет“, Общинска администрация гр. Белица, Народно читалище „Георги Тодоров-1885“, Стефан Сачков, Общински съвет на Българската социалистическа партия – Белица, Общински съвет на Движение за права и свободи – Белица, Общински съвет на политическа партия ГЕРБ-Белица, СОУ „Св.св.Кирил и Методий“-Белица, Гимназия „Никола Вапцаров“ – Белица, Фирма „Бела Ица“ – Тодор Василев, както и много граждани.