Как се научих да чета? – Edna.bg

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Светла Иванова

Снимка:
Личен архив

И до днес си спомням. Не, не как съм започнала да разпознавам и свързвам буквите в първи клас. Как се научих да чета “задължителни” книги. От онези, които всеки трябва да прочете поне по един път в живота си.

Някои от тях ги имаше в списъците, които ни даваха в училище за лятната ваканция. Други, може да намерите в класациите за най-продавани. Начело с Библията.

Вярно е, че от “задължителните“ четива, били те книги за лятна ваканция, учебници и прочие, може да си помислиш, че няма да ти остане нищо в главата. Но не е така. Не само, че ти остава, ами може и да ти хареса. Но как да се научи човек е въпросът.

Ще ви споделя, защото познавам доста хора, които казват, че искат да четат, но нямат време.

Ето на какво ме научи моята класна учителка навремето. Всъщност, това беше един много ценен урок за постоянството.

Предложи ни да си изберем да правим всеки ден по нещо, което не ни е особено приятно, но да го вършим по едно и също време, или поне редовно, всеки ден.

Например, в хубаво или лошо време да тичаме до едно и също място и да се връщаме, или да хванем някоя книга, която си мислим, че е “дебела”, или просто е от списъка със “задължителните“ и да четем всеки ден само по Edna страничка. Избрах второто и не съжалявам.

Това със страничката беше подвеждащо, разбира се. Понякога четивото става увлекателно и не можеш да се отделиш от него.

Но защо точно по Edna страничка? Ето, в това е ключът за всяка нова крачка в живота ни.

Искате да спортувате, но нямате време. Дори 15 минути? Ами започнете с Edna. Например – всеки ден отделяйте само 1 минута за около 10 коремни преси. Не е много, но е начало. И естествено, по-добре от нищо. Така може да стане и с четенето.

Иначе то е като любов от пръв поглед. Ако до сега не сте я изпитали, дори и с този метод може да не се получи. А има книги, които всеки човек трябва да прочете…

Е, по тази схема – “страничка на ден” няма как да завършите “Братя Карамазови” например за една година. Но пък веднъж като я започнете, едва ли ще се задоволите само със страничката.

Най-вероятно ще стане Edna от любимите ви книги и ще искате да сте го направили по-рано. 

Следващият път може да ви разкажа как да се научите да пишете. А как се научих аз ли? Иска ми се да кажа с много четене. Но все още не съм прочела достатъчно…

Пишете на Светла Иванова на [email protected].