4 ефекта на алкохола върху мозъка ти, за които, най-вероятно, не знаеш! | UnisX Magazine

1
Добави коментар
Durden
Durden

   В зависимост от това колко пиете, алкохолът може да изглежда като един лесен начин да се отпуснете с приятели, или нещото, което ви води до взимането на нерационални решения. Когато  научите за тези четири ефекта, които алкохолът оказва върху мозъка ви, причините, които стоят зад вашите преживявания ще стават все по-очевидни и ясни.

   

    Алкохолът подтиска глутамата

     Глутаматът е невротрансмитер, който увеличава мозъчната активност и енергия. Когато сте на правилното ниво на глутамат в мозъка ви, можете да мислите ясно и бързо.

    Алкохолът потиска производството на глутамат, оставяйки мозъка ти в трудна ситуация. Без точното количество на този възбуждащ невротрансмитер, вашият мозък не може да обработва информация така бързо, както го прави без наличието на алкохол.

    Това означава, че мисленето ти става по-бавно и мудно, което може да доведе до лошо вземане на решения, както и до изпращането на текстови съобщения до бившата ти половинка  в средата на нощта (познато нали). Това е и причината, поради която е забренено шофирането след като си употребил алкохол. Времето ти за реакция е по-бавно и това е по-вероятно да доведе до инцидент.

Алкохолът увеличава гама-аминомаслената киселина

     Гама-аминомаслената киселина, прави обратното на глутамата. Тя се опитва да запази мозъка в спокойстивие. Този балансиращ акт е от съществено значение за всекидневния живот, тъй като  глутамата  ви помага да се концентрирате в работата, а гама-аминомаслената киселина ви помага да се отпуснете в края на деня.

    Когато пиете алкохол, мозъка ви започва да създава излишни количества гама-аминомаслена киселина. Ето защо толкова много хора умират, след като са употребили огромни количества алкохол. 

    Увеличаване на gама-аминомаслената киселина допълнително затруднява мозъка ти, който вече страда от потиснато производство на глутамат. Чрез забавяне  функциите на мозъка, хората, употребяващи алкохол  може да станат объркани, дезориентирани, и извън контрол.

Алкохолът увеличава допаминът

          Ако алкохолът само забавя мозъка с каша от  гама-аминомаслената киселина и глутамат, далеч по-малко хора ще го употребяват. Ако при употребата на алкохол не се отделящше допамин, най-вероятно щяхте да се чувствате уморени и объркани.

           Тъй като алкохолът също увеличава допаминът, мозъка ти се чувства възнаграден, когато консумира алкохол.

         Увеличеният допамин е част, която кара хората да искат да пият алкохол. Това е така и при наркотици като кокаин и метамфетамин, които карат хората да се чувстват добре. Допаминът е причината хората да се пристрастяват към алкохола. Това им дава повече увереност и им помага да забравите за проблемите си.

      Колкото повече пиете, толкова повече допамин отделя мозъка ти. Когато сте пияни, правиш какво ли не – спъваш се, падаш, говориш несвързано и неразбираемо, а високите нива на допамин в тялото ти ти казват, че всичко е страхотно.

Алкохолът може да повлия дългосрочно върху процесите в мозъка ви

    Пиенето на алкохол по повод може да не доведе до никакви реални вреди на мозъка, особено ако пиеш в умерени количества. Честите пиячи, обаче, се сблъскате с проблеми, тъй като те продължават да очакват същите положителни чувства от алкохол.

     Ако сте пили силно в продължение на няколко години, производството на допамин в мозъка се забавя. С течение на времето това отнема повече и повече алкохол, за да се напиете. След като това се случи, много хора стават алкохолици, които не могат да си възвърнат контрола над живота си. 

      Ако вие или някой, когото познавате, не може да спре да пие, то най-вероятно е стигнал до фазата, където мозъка не произвежда достатъчно допамин.

     Вече знаете какво се случва в мозъка ви, когато пиете и ако изобщо се сетите това, което сте прочели тук, то най-вероятно, всичко случващо се около вас, ще е малко по-ясно.