Готови са новите учебни програми за XI и XII клас :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
132
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Новите учебни програми за учениците в XI и XII клас по български език и по литература, математика, гражданско образование, чужд език (немски, английски, френски, испански, италиански и руски), физическо възпитание са утвърдени.

Преподаването по тях ще започне от учебната 2020/2021 година. С утвърждаването на тези програми се затваря пълният цикъл за осигуряване на обучението по общообразователна подготовка за учениците от I до XII клас.

Новият предмет гражданското образование е насочен не само към практическа ориентация на учениците за съвременната демократична държава, разделението на властите и структурите, но и към тяхното осмисляне.

Добавени са и нови понятия – медийна грамотност и омбудсман.

В окончателната програма по български език и литература са включени нови произведения. Стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова ще се изучава в XII клас, а единадесетокласниците ще изучават текста „Бай Ганьо журналист“ на Алеко Константинов.

Комедията на Станислав Стратиев „Балкански синдром“ и „Ноев ковчег“ на Йордан Радичков също са нови произведения, както и „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев.

Също така се дава възможност преподавателите да избират към всяка тема допълнителни текстове.

Задължителните текстове са подредени по предложения на учителите хронологично в различните теми – „Родното и чуждото“, Любовта“, „Вярата и надеждата“, „Трудът и творчеството“ „Миналото и паметта“, „Обществото и властта“, „Животът и смъртта“, „Природата“ и “ Изборът и раздвоението“.

Замяната на дадени текстове е по настояване на учителите за изучаване на повече творби от съвременната българска литература.