Откриха най-стария фрагмент от Земята – на цели 4,4 милиарда години

21
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Най-старият известен ни фрагмент от планетата. Снимка: John Valley, University of Wisconsin

Микроскопично зрънце от минерала циркон е най-старият известен фрагмент от нашата планета – на възраст 4,4 милиарда години. Откритието хвърля светлина върху най-ранните години от съществуването на планетата и процесите довели до зараждането на живот на нея.

Изследването на циркониевият фрагмент разкрило, че Земята е била покрита с океан от магма за по-кратък период от време след образуването си, отколкото се смяташе досега.

Според доминиращата теория планетата ни се е зародила преди около 4,5 милиарда години. За „детството“ й обаче се знае малко – особено за това кога тя се е охладила достатъчно, за да се формира кора и да стане възможно съществуването на течна вода.

Някои учени допускат, че за охлаждането са били необходими 600 милиона години. Откритието на прастари кристали циркон обаче подложи на съмнение тази теория, въпреки че възрастта им не бе установена със сигурност – досега.

Новото проучване доказва недвусмислено, че зрънца циркон, намерени в района Джак хилс в Западна Австралия, са кристализирали заедно с формирането на земната кора преди 4,374 милиарда години. Това е само около 160 милиона години след образуването на Земята – „много по-рано, отколкото се смяташе досега“, заявиха учените.

Находката подкрепя теорията за „студената ранна Земя“, според която недълго след образуването на кората, температурите на планетата са били достатъчно ниски за съществуването на течна вода, океани и хидросфера. Това – смятат поддръжниците на тази хипотеза – е станало по време на геологическия период хадей.

„Проучването подкрепя нашето заключение, че Земята е имала хидросфера преди 4,3 милиарда години“, заяви Джон Вали, съавтор на изследването от Университета на Уисконсин Мадисън.

Датирането на циркониевите кристали е извършено с помощта на нова техника, позволяваща с голяма точност да се определи възрастта на микроскопични минерални фрагменти чрез измерването на масата и позицията на оловните атоми в тях. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!