Интересни градове в Шри Ланка – тема за Шри Ланка – Idi.bg

10
Добави коментар
tao
tao

Шри Ланка е островна държава с прекрасни тропически плажове и прохладни планински райони, като освен това е богата на будистки храмове и чаени плантации. Представяме ви някои от градовете на страната, които привличат голям брой туристи.

Коломбо

Коломбо, най-големият град на Шри Ланка, в който миналото и настоящето са се съчетали по прекрасен начин, все още е търговски център на страната. Разположен е на 34 км от международното летище и векове наред е бил важно пристанище. Днес оживлението на пристанището се слива с шума на търговската част на града. Първите търговци, заселили се тук, били португалци, холандци и великобританци и всички те оставили след себе си различни църкви, паметници, религии, характерното си облекло, храни, а също и по нещо от своя език. Населението на града наброява над половин милион жители.

Гале

Гале, смятан от някои за библейския град Тарсис, е нагледен пример за холандското влияние в Шри Ланка. Масивните укрепления, построените през 1663 г. от холандците, са устояли на разрушителното действие на времето. Те ограждат старата част на Гале, в която се издигат здраво построени холандски къщи, музеи и църкви. Тук цари тиха, спокойна атмосфера, сякаш мястото е останало недокоснато от времето и историята. Хотел New Oriental, създаден през 1684 г. за холандските управници, е едно от съкровищата от колониално време, а в бара към него цари уникална атмосфера. Наблизо има мъничък плаж, но повечето туристи предпочитат хубавите плажове на Унауатуна, Уелигама и Тангала, разположени надолу по крайбрежието.

Сигирия

Живописната скална крепост на Сигирия е построена през V в. сл.Хр. с цел да пази от  нашествия. Тя е разположена  на върха на 200-метрова скала и на практика е непревземаема. Тук има водни градини, датиращи от V в. скални рисунки на девойки и огромни каменни лапи на лъв. Разстоянието от Сигирия до Колобмо е около 190 км, като туристите могат да хванат автобус до Дамбула, а след това да се прекачат на друг, който ще ги закара до скалната крепост.

Тринкомале

Тринкомале е естествено пристанище, разположено на североизточното крайбрежие на страната. В източната част на града, разположен върху стръмна скала, се намира най-старият  индуиски храм в Шри Ланка. Сегашният храм Tirukonesvaram Kovil е изграден на мястото на Dakshana Kailayam (Храм на 100-те колони), който бил разрушен от португалците през XVII в. Работата по възстановяването му завършила през 60-те години на миналия век и това е една от задължителните забележителности за туристи в Тринкомале. Особено колоритен е молитвеният ритуал пуджа, който се извършва петък вечер.

Канди

Канди е създаден около спокойно езеро и е ограден от хълмове. Градът се отличава с полегатите керемидени покриви. Шумният център представлява смесица от стари магазини, пазари и хотели. Най-голямата му забележителност е осмоъгълният Dalada Maligawa, или Храмът на зъба, където се съхранява най-ценната религиозна реликва на страната – свещеният зъб на Буда. Ежедневно се извършват церемонии в чест на реликвата, като всяка от тях привлича облечени в бяло поклонници, които носят лотосови цветове и плумерия.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 708 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност