Фимоза – причини, симптоми и лечение

2
Добави коментар
tuningfan
tuningfan

Какво представлява фимозата?

В отпуснато състояние, главата на пениса е частично или пълно покрита от лесно подвижна и тънка кожна, наречена препуциум. Препуциума представлява кожна гънка, която по време на ерекция се придръпва назад и се изглажда, което позволява свободното удължаването на пениса (виж схемата на нормален пенис).

Фимозата е състояние, при което отвора на препуциума е по-тесен и не еластичен, което затруднява свободното заголване на главата.

Срещат се две отделни форми на фимозата, които се различават по причините на образуването и съответно лечението им – физиологична и придобита.

 

Физиологична (вродена) фимоза

Обичайно момченцата се раждат с т.нар. физиологична фимоза, която е нормална, обичайна и очаквана, като се среща при приблизително 90 % от децата. Тя се  се дължи на незрялост на органа и слепване между препуциума и главичката на пениса. Постепенно, при израстването на детето, кожичката постепенно се отлепва и така с течение на времето препуциума се отпуска, а главата започва да се заголва изцяло (5-7 годишна възраст).

Обикновено физиологичната фимоза не изисква активна лекарска намеса, като е достатъчно родителите при всяко къпане на детето леко и нежно да се опитват да заголят главичката, без насилствено дърпане и теглене. Вече не се препоръчва практиката от близкото минало на т.нар. насилствено заголване, при което освен излишната болката и неприятното преживяване за детето, могат да се нанесат микро-травми, които в последствие да са причина за придобита фимоза.

Грижи за пениса при обрязани момчета

Много е важно ритуалното образване да се извърши от квалифициран лекар! Това често се прави още на третия ден след рацждането  или първите седмици. Нормално е да се наблюдава леко отделяне на жълтеникава течност и зачервяване на главичката. Това означава, че зарастването протича нормално. Нужно е единсвено да се поддържа стриктна хигиена в областа на обрязването.

 

Придобита (патологична) фимоза

Придобитата фимоза е различна от вродената. Тя е характерна за по-зряла възраст и се появява при пациенти, които не са имали проблеми преди това. При нея препуциума става твърд, като в ерекция при заголване на главата кожата стои като стегнат пръстен.

Най-честите причини за нея са:

-Следствие на възпаление на препуциума и главичката (т.нар. баланопостит)

-Диабет, при който инфекциите на пениса са по-чести

-Lichen sclerosus et atrophicus на препуциума – заболяване с неизвестна причина, което води до образуване на склеротични и нееластични участъци по кожата и съответно стесняване на отвора на препуциума

-При неправилно зарастване след скъсване

-Травма и др.

Демонстрационен клип на фимоза

 

Какви са оплакванията при фимоза?

Невъзможноста на препуциума да се отпусне води до болезнено, а понякога дори невъзможно заголване главата по време на ерекция.

При по-тежките форми, стеснението на кожата е толкова голямо, че половия акт е силно болезнен и неприятен, като някой пациенти дори избягват да го правят. Понякога, по време на полов акт е възможно да се получат малки разкъсвания на кожичката (рагади), които също са силно болезнени. При зарастването на тези малки разкъсвания остават микро-белези, които допълнително намаляват еластичността на прупуциума и с времето състоянието (фимозния пръстен) става все по-тежко – реално се получава един порочен кръг, тъй като всяка ерекция и полов акт водят до постепепенно задълбочаване на фимозата.

От друга страна, затрудненото заголване на главата, компрометира хигиената, тъй като всяко измиване неприятно, а пациентите “гледат” да го направят колкото могже по-бързо или въобще го пропускат. Това води до задържане на смегма и микроорганизми и по-чести  възпаления -т.нар. баланопостит, които допълнително влошават състоянието.

 

Как се лекува фимозата?

Лечението на фимозата е два вида – консервативно (с медикаменти) и оперативно. Неоперативното може да се предложи при леко изразена фимоза и нежелание за операция. Използват се различни кортикостероидни кремове, като обаче ефекта е несигурен и най-често нетраен.

Най-сигурния метод за лечение на фимозата е оперативният. Операцията се нарича обрязване или циркумцизия (от латински circum – около и caeder – режа), като целта и е “циркулярно” да се отстрани стеснения участък на препуциума. Получения дефект се зашива с финни, резорбиращи се конци, които след около 15 дни падат сами.

Операцията най-често се извършва с локална анестезия и се понася отлично от пациентите, въпреки че мъжете обикновено са много изплашени преди нея (което е съвсем нормално). Съществуват различни техники и методи за извършване на циркумцизията (със скалпел, с ток, със лазер, с различни видове хирургични клампи или инструменти), но в крайна сметка най-важно, тъй като това е козметична операция на най-важния орган за мъжа, към нея да се подходи сериозно и да се извършва  прецизно и естетично.

След операция, болките са напълно поносими и връщането към ежедневните дейности е възможно още на следващия ден, като сексуалните контакти могат да се подновят едва след пълното зарастване на кожата, което става след 20-25 дни.

ОТГОВОРИ НА НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА ФИМОЗАТА И ОБРЯЗВАНЕТО

 

Парафимоза

Парафимозата е усложнение на фимозата, което се получава, когато след заголване на гавата на пениса, стеснения участък не позволява  кожата да се върне обратно. Получава се пръстен, който стяга и притиска главата на пениса. Това притискане води до нарушение на кръвоснабдяването с допълнителен оток на галавата, която се подува и връщането на кожата става още по-трудно. Парафимозата се причислява към спешните състояния в урологията, тъй като това продължително притискане и оток на главата, може да доведе до нейната накроза.

Как се лекува парафимозата?

Обикновенно първо се прави опит за връщане (репониране)  на кожата от специалист уролог. Той може да използва специален гел съдържащ локална упойка.

Ако кожата не успее да се върне обратно върху главата, може да се наложи извършването  на малък разрез откъм гърба на пениса (дорзумцизия). Това обикновенно е достатъчно за да се освободи стеснението и кожата да се върне.

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

Допълнителна информация за фимозата >>