Да се справим със сенната хрема – Edna.bg

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Снимка:
Thinkstock

Голяма група от населението страда от запушен нос, зачервени очи, дразнения в гърлото, кихане и рядка секреция от носа през пролетно-летния сезон. Сенната хрема поставя тези хора в ситуация на трудно дишане и дискомфорт.

Има начин да се тушират неразположенията със сравнително елементарни методи, стига засегнатите да са търпеливи и постоянни.

Тъй като сенната хрема се дължи на непоносимост към вдишването на прашеца на цъфтящите растения (дървета, цветя, треви и билки), облекчението трябва да се търси в посока на успокояване на дихателните пътища и носната лигавица.

Ефикасна терапия е вдишването на водни пари и инхалации, които прочистват синусите и донякъде неутрализират полените. Нужна е голяма купа, в която изсипвате няколко чаши гореща вода или билкова отвара.

Много подходяща е запарката от мента, тъй като тази билка с характерния си аромат има свойството да отпушва носа. Богатото съдържание на етерични масла в това лечебно растение спомага за изразяване на противовъзпалителните му и антибактериални качества. В сезона на активен цъфтеж вдишването на изпаренията трябва да се прави всеки ден по няколко пъти за поне 5-10 минути.

Алерголозите препоръчват прозорците на спалнята да са плътно затворени, за да не попадат цъфтящи частици в леглото. Това е особено важно през нощта, тъй като по време на сън симптомите се обострят. Преди лягане е добре да се вземе душ, за да се отстранят полепналите по тялото полени.

Засегнатите от досадното неразположение трябва да почистват и освежават често помещенията, в които живеят и работят. Сухото и горещо време, придружено с обилно цъфтящи растения и дървета е враг номер едно за страдащите от сенна хрема. Ако имате възможност, използвайте свободното си време за почивка около воден басейн, например край морския бряг, край река или езеро.