Отбелязваме Световния ден на водата

2
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес е Световният ден на водата. Инициативата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации “Екология и развитие”, проведена в Рио де Жанейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата.

Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Целта на инициативата е световната общност да се застъпи за устойчиво управление на водните ресурси и привлече общественото внимание върху важността от наличие на прясна вода.

2013  е обявена за Международна година на водното сътрудничество, което е от решаващо значение за опазване на водните ресурси и околната среда. Инициативата на Народно читалище „Изгрев 1909” Бургас.

„Воден отпечатък”  има за цел да припомни, че водата е най-ценният, но и най-разхищаваният ресурс на планетата Земя и разумното й ползване означава информираност, екологична култура и поведение. Участие ще вземат 60 третокласници от ОУ „Георги Бенковски” и ОУ „Свети Климент Охридски”  гр. Бургас и още 24 техни връстници от СОУ „Отец Паисий” гр. Кърджали.

В продължение на месец те работиха в екипи, попълниха  екодневници  и станаха част от инициативата. Споделените от тях идеи ще бъдат представени пред публика днес от 17.00 часа  в парка в комплекс „Изгрев”. Празникът, организиран от НЧ ” Изгрев 1909” и инициативата „Воден отпечатък” са подкрепени от ВиК – Бургас, сдружение „Аз обичам водата”, Българска Фондация Биоразнообразие, Международен воден мост 2013.

В 10:30 часа в Природонаучна експозиция на Регионален исторически музей – Бургас ще се отбележи Световния ден на водата заедно с малчуганите от детска градина „Слънце”. Темата тази година е „Съхраняване и опазване на водното богаство” и е в унисон с все по-актуалния в световен мащаб проблем с намаляване водните запаси на Земята, тяхното опазване от замърсяване и по-икономичното им изпозване. Идеята е да се възпита у децата загриженост за водните и всички останали природни ресурси.

Чрез интересни експерименти ще децата ще бъдат запознати със свойствата на водата и нейните агрегатни състояния в природа – водни пари, облаци, айсберги, реки и други. Те от своя страна ще представят кръговрата на водата през техния поглед. Ще се измери времето с воден часовник. Гатанки и познавателни игри ще допълнят знанията на децата за значението на водата и необходимостта да се съхранят и опазят водните богатства.