Бирата – плюсове и минуси

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Бирата се определя като най-старата и консумирана алкохолна напитка в света и третата най-популярна, след водата и чая.

Бирената мая, която е сред основните компоненти на пивото, е богат източник на хранителни вещества. От друга страна, бирата съдържа и алкохол, за който е известно, че може да доведе до сериозни отрицателни ефекти върху здраве.

Запознайте се с 4 ползи и 4 негативни въздействия от консумацията на бира:

1. Източник на витамини, минерали и флавоноиди Бирата е богата на витамини от група В и на минерали, като магнезий, селен, калий, фосфор. Ечемикът и хмелът, използвани в производството на бира, са богати на флавоноиди, които имат мощен антиоксидантен ефект.

2. Срещу коронарна болест на сърцето Бирата е полезна срещу сърдечносъдови заболявания, поради съдържанието на витамини В6, В9 и В12.

Изследвания показват, че честотата на коронарна болест на сърцето е по-ниска сред умерените консуматори на бира. Те са с по-нисък риск от летален изход от сърдечното заболяване, в сравнение със злоупотребяващите и въздържателите.

Според учени съдържанието на витамин В6 в бирата помага за предотвратяване на провокираното от алкохола покачване на хомоцистеин в кръвта, рисков фактор за инфаркт и инсулт.

3. Холестерол Умерената консумация на бира подпомага здравето на сърдечносъдовата система и чрез повишаване на нивото на “добрия”, HDL холестерол. Намалява се и риска от инфаркт с почти 30%.

4. Камъни в бъбрецитеКонсумацията на бира може да понижи опасността от развитие на камъни в бъбреците при мъже на средна възраст.

Според финландско изследване употребяващите пивото са с 40% по-нисък риск от проблеми с бъбреците. На какво се дължи полезното действие, все още не е установено.

Какви са негативните ефекти от редовната консумация на бира…

1. Бирено коремче Злоупотребата с бира може да насърчи абдоминално затлъстяване при мъжете и оформянето на бирено коремче.

Смята се, че консумиращите калорични напитки са по-склонни към коремни мазнини, поради склонността си да пият по-големи количества, без да усещат ситост.

300 мл бира съдържа около 150 калории. Светлото пиво, например, съдържа средно между 60-100 калории, затова е и по-предпочитано от жените.

2. Киселини Бирата съдържа мощни стимуланти на стомашната секреция и може да предизвика гастроезофагеален рефлукс и киселини в стомаха.

3. Кръвно налягане Всекидневната консумация на бира (приблизително 40 гр. алкохол) може да повиши кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечносъдови проблеми.

4. Цироза Доказано е, че алкохолът причинява чернодробни заболявания, включително цироза. Според учени прекомерната консумация възпалява чернодробните клетки.

Редовната и дългогодишна употреба на бира обаче също може да доведе до чернодробни заболявания.

Източник: zdravoslovnohranene.com