Интересни факти за Румъния – тема за Румъния – Idi.bg

10
Добави коментар
tao
tao

Румъния не е особено популярна туристическа дестинация, но това не означава, че е безинтересна страна. Напротив, тя има богата история и култура, за която повечето хора не знаят. Ето и малко интересни факти за Румъния.

Столицата на Румъния, Букурещ, шестият по големина град в Европейския съюз, някога е била известна като Париж на Изтока.

Въпреки че по-голямата част от румънците са християни, Румъния няма официална религия.

Името Румъния идва от думата „Romanus“, която означава „граждани на Римската империя“.

Знамето на Румъния се състои от три цвята – червен, като кръвта, жълт, като житото и син, като небето.

Румъния е най-богатата, на ресурси от злато, страна в Европа.

През 1889 година румънският град Тимишоара става първият европейски град с електрически лампи по улиците.

Също в Тимишоара през 1869 година се появяват първите трамваи в Европа, задвижвани от конска сила.

Ученият открил инсулина е румънеца Никола Паулеску.

Румънският изобретател Хенри Коанда, проектира и построява първият в света самолет с реактивен двигател, известен като Коанда 1910. 

В Румъния, близо до селцето Марамуреш, се намира най-веселото гробище в света. На надгробните плочи в гробището са изписани кратки поеми, описващи живота на погребания, по забавен и хумористичен начин.

Граф Дракула, прочутият литературен образ сътворен от Брам Стокър, е вдъхновен от румънският владетел Влад Тепеш, също известен като Влад Цепеш заради склонността си да набива враговете си на кол.

Статуята на дакийския цар Децебал, издълбана в скалистите брегове на река Дунав е най-високата каменна скулптура в Европа – цели 41 метра.

Румънската гимнастичка Надя Команечи получава първата максимална оценка в историята на гимнастиката. Това се случва през 1976 година на олимпиадата в Монреал. Тогава Надя е само на 14 години. Интересно е, че компютрите на съдиите не били програмирани да изписват максимален резултат – смятало се, че никой не може да го постигне. Надя обаче успяла и на таблото се изписала цифрата 1. Объркването преминало в еуфория, когато се разбрало, че тя е оценена с максималната оценка от 10 точки.

Румънският Палат на парламента в Букурещ е втората по големина сграда в света, след тази на Пентагона в Съединените американски щати.

През 2005 година румънската валута толкова се обезценява, че загубила 4 от нулите си и 10 000 леи започват да се печатат като 1 леа. Според някои легенди, румънците били посъветвани да използват пластмаса, т.е. кредитни карти, но те приели съвета твърде буквално и започнали да правят самите леи от пластмаса.

В Румъния се намира най-голямата популация на кафяви мечки в Европа. Често се случва пригладнели мечки да влизат в градовете, търсейки храна по кофите за боклук.

Брашов е дом на най-тясната улица в света. Тя е широка приблизително 1 метър и 20 см и първоначално се е използвала от пожарникари.

Повече от половината румънски евреи умират по време на Втората световна война.

Циганите в Румъния имат свои представители в Парламента.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1978 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност