Кои са най-популярните ретро игри? | Teenproblem.net

12
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Днес компютърните игри са характерни с висока резолюция и детайлна графика. Образите са толкова реалистични, че не е чудно когато се заблудим, че кадрите от някоя игра са сякаш кадри от игрален филм. В края на 80-те и началото на 90-те години обаче, когато компютърните рисунки тепърва ускоряват своето развитие въображението на играчите е било по-силно от цветовете на мониторите. Макар обаче произведенията на гейминг-индустрията да са били по-ощетени от графични показатели, имало е и игри с доста оригинални идеи.

 

В началото бе „Karateka”. Както става ясно от заглавието, това е бойна игра. Рождената й дата е толкова отдавна, че дори е играна на черно-бели компютърни монитори. Сюжетът за времето си е завладяващ – вие сте в ролята на главния герой, който трябва да освободи своята любима от злия тиранин. Аркадните игри още не са запланувани. Вместо това, вашият герой преминава през редица екрани, за да стигне до заветната цел.

 

Commander Keen. Дядото на Super Mario. Тази аркадна игра е класически Jump & Run. Героят ви тича, подскача и отново трябва да пребори злите босове. Добра и лесносмилаема платформа за следващия хит – Super Mario. Всеки любител на електронните игри е играл мустакатия Марио. Той изминава няколко светове – от тъмниците на долната земя, до небесата на въображаеми светове, воден от единствената цел да спаси своята принцеса.

 

 

Dune – The battle For Arrakis. Първата стратегия. С големина от едва няколко мегабайта тази игра прави луд фурор когато излиза на пазара. До тогава той е обсипан с вече изтъркалия се Jump & Run. Феновете на игрите са отегчени от дублиращи се сюжети и визии на героите си. Dune поставя нови параметри на игровите жанрове. Избирате една от трите раси и с нея трябва да покорите цялата планета.

 

 

Street Fighter. Играта е толкова известна, че на дали се нуждае от представяне. Американците са създателите на игрите с бойни изкуства, но истинските царе на този жанр са японците. Със зашеметяваща графика за времето си и увлекателен сюжет, тази бойна игра бележи такива успехи, че издадена в няколко части. Всяка точка от света е представена от свой боец, чиято страна можете да заемете и да се насладите на специфичните му бойни умения. Плътно залепена за успеха на тази игра е и следващата такава касоразбивачка – Mortal Kombat. Американците отвръщат на удара с тази незабравима игра и си връщат лидерството в бойните симулатори. Игра, която всеки уважаващ себе си геймър трябва да е играл.

 

На първо място няма как да не бъде FPS или игра симулираща стрелба от първо лице. Това обаче не е Doom 2. Макар да е първата триизмерна игра, позволяваща Multiplayer, лидерът на ретро-игрите е Wolfenstein 3D. Това е първата триизмерна игра. Тази игра променя представите за пространство у геймърите, а базираният на Втората световна война сюжет я прави още по-голям бест селър!