Няколко забележителности съвсем близо до София

14
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

Пролетта вече дойде, преместихме часовниците с час напред, времето става все по-топло и по-топло. Тогава защо да не се отделим за малко от големия град и не поемем на пътешествие извън него? Разбира се, разстоянието има значение, тъй като за заетите хора събота и неделя не винаги стигат за всичко. До голяма степен жителите на София са облагодетелствани от природата, тъй като града е една от малкото столици с планина в непосредствена близост и още много други забележителности. Пълен напред към първото ни предложение!

 

1. Боянския водопад

Боянския водопад е най-високият водопад във Витоша. Височината му е 25 метра и се намира по пътя на Боянската река. Интересно е да се спомене, че в ясно време водопадът може да бъде видян и от София. Вгледайте се леко в ляво от Телевизионната кула на Копитото и ще видите малко, сребристо отражение на слънчевите лъчи – това е Боянският водопад. До него се стига сравнително лесно. Най-удобният маршрут е от хижа Момина скала. От хижата до Боянския водопад ви делят около 1 час ходене само надолу. Разбира се, това означава, че на връщане ще трябва да се изкачвате, но това не е проблем. Важно е да се отбележи, че трябва да тръгнете с подходящи обувки – маратонки или обувки за планина. Боянския водопад се намира на стръмен склон и с неподходящи обувки може лесно да си докарате травма. От друга страна, благодарение на точно тази стръмнина се открива неописуема гледка към София, а същевременно навсякъде около вас е гъста зелена гора.

Още за Боянския водопад

 

2. Панчарево

Язовир Панчарево е сигурно сред красивите места близо до София, а освен това и лесно достъпно. Панчарево се намира на около 20 километра от София, в южна посока. Язовирът е малък за язовир, но доста голям и просторен за разходки. Ще ви отнеме сигурно 2 часа за да направите пълна обиколка. Има много полянки, където може да седнете и да си направите пикник, а ако искате да отидете на ресторант, то това е сред големите предимства на Панчарево. Язовирът е буквално заобиколен от всякакъв клас ресторанти и капанчета.

 

3. Вазовата пътека

Е, Вазовата пътека не е толкова близо, колкото Витоша и Панчарево, но пътят си заслужава. На около час и половина в северна от София посока са намира гара Бов. Покрай гарата, път си прокарва река Искър, която безмилостно прорязва Стара планина. Оттук започва и вашият път към местността, вдъхновила Иван Вазов да напише много от пътеписите си и разказа „Дядо Йоцо гледа“. Вазовата пътека е с дължина около час и половина. На нея се намира и водопад Скакля, който през пролетта е доста пълноводен. През есента, за жалост, не може да се насладите на красотата му, тъй като водата не достига. Към края си, Вазовата пътека ще ви отведе високо над Искърското дефиле и пред вас ще се открие приказна гледка към отсрещните хълмове, както и към близките до вас отвесни скали. За разлика от Скакля, най-доброто време за посещение тук, горе е през есента. Тогава горите наоколо са оцветени в най-различни цветове – жълто, червено, кафяво, зелено и още безброй нюанси, които не могат да бъдат описани лесно с думи.

Още за Вазовата пътека

Източници на информация за Няколко забележителности съвсем близо до София: