Вяра Анкова е новият шеф на БНТ | PR&Медиа Новини

3
Добави коментар
EventsTeam
EventsTeam

Dnevnik.bg I Лора ФИЛЕВА I 15.07.2010

Вяра Анкова е новият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Тя беше избрана единодушно от Съвета за електронни медии (СЕМ) след явно гласуване.

„Обещавам много усилия и много работа, както и прозрачност на всички управленски решения на БНТ. БНТ трябва да намери начин да привлече приходи, като това не трябва да е само от реклама, а и европейски програми, копродукции и други“, заяви Анкова малко след като беше избрана.

За нея много силен кандидат е била Люба Кулезич, която е показала визия и анализ за изграждане на съвременна телевизия.

Вяра Анкова показа, „че от БНТ може да направи програма. В договора й трябва да бъде заложено как ще излезе от кризата“, коментира след избора председателят на СЕМ Георги Лозанов. Според него не може да се взимат предвид съмнения за това, че Анкова е участвала в схеми за източване на БНТ, „просто защото няма доказателства за това“.

Според члена на СЕМ Ани Хаджииванова Анкова е единственият кандидат, който не е изневерил на медията си, което е важно, защото показва лоялност, особено в днешни дни. По думите на Хаджииванова от концепцията на Анкова личи, че кризата може да бъде преборена с развитие.

Анюта Асенова смята, че Вяра Анкова е показала компетентност, професионализъм, конкретност и прецизност. На нея особено й е допаднала визията на Анкова за екипност.

Според Георги Стоименов голямо предимство на Анкова е, че тя е шеф на дирекция „Информация“ в БНТ, има критичен анализ и ясна визия за напред.

Другата основна номинация беше на Люба Кулезич. Тя беше предложена от члена на СЕМ София Владимирова и председателя на СЕМ Георги Лозанов. Те двамата номинираха също и Вяра Анкова.

По думите на Владимирова в концепцията на Кулезич е имало висока степен на критичност, необходима за здравето в БНТ. Според Владимирова Анкова обаче се е придържала строго към реалността и не се е уплашила от въпросите въпреки напрегнатата атмосфера.

Според Лозанов концепцията на Кулезич е била като страстен артистичен одит на БНТ. „Все пак има дефицити – страда от импресионалистичност. Има и хиперболизация – не ми допадна абсолютното отрицание на програмата на БНТ в момента, дори по отношение на новините“, обясни той.

Кандидатите за поста бяха общо шестима – Радомир Чолаков, Радостслав Главчев, Светлана Божилова, Любица Кулезич, Александър Бешков и Вяра Анкова. Седмият кандидат, подал документи за участие в конкурса, беше Емилия Стоева, но техническата комисия по проверка на редовността на документите не я допусна до събеседване, тъй като не отговаря на условията на конкурса да има петгодишен трудов стаж в телевизия.

През последните три дни кандидатите представиха своите идеи какво ще променят, запазят, развият в държавната телевизия. Всички бяха внимателни към темата за съкращения в БНТ, споделиха откровено скептизицъм дали ще успеят да са готови за планираната за 2012 г. цифровизация (миналата седмица настоящият генерален директор Уляна Пръмова предложи отлагане на срока) и демонстираха готовност да направят бюджета на медията максимално прозрачен. Конкурентите бяха единодушни, че липсва достатъчно култура, изкуство и образование в програмата на държавната телевизия.

Вторият мандат на досегашния генерален директор на БНТ Уляна Пръмова изтича в края на септември, но тя вече обяви, че ако новият директор бъде избран по-рано, ще се оттегли от поста си предсрочно.

Фотограф: Цветелина Николаева, в. Дневник

Оригинална публикация