Супа със спанак и гъби

15
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Спанакът е тревисто растение с тъмнозелени листа от семейството на ряпата. Градинският спанак е едногодишно растение, което расте при умерен климат. За храна се използват листата на зеленчука, преди да образуват цвят. Смята се, че родината на спанака е Персия, като съществуват данни за неговото култивиране, датиращи от III-IV век. По-късно през VII век той е пренесен в Китай. В Европа спанакът попада през средните векове, като първоначално арабите го пренасят в Испания, където дълго време той се радва на голяма популярност сред испанските монаси. Едва през XX век спанакът започва да се култивира в Европа заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.

Необходими продукти: 500 г пресен спанак 300 г гъби 1 морков 1 глава кромид лук 1/2 ч.ч. домати 1/2 ч.ч. ориз 5 с.л. зехтин джоджен черен пипер магданоз

Начин на приготвяне: В 1,5 л вода се варят за около 10 минути ситно нарязаните лук и морков. После се прибавят гъбите, които предварително са измити и нарязани. Супата се посолява, прибавя се зехтинът и джодженът. Когато всички продукти омекнат, се прибавя спанакът, който се вари се за кратко. След това се прибавят доматите и се готви още 5 минути. Накрая се добавя оризът и се готви до готовност. Супата се сваля от огъня и поръсва се с черен пипер и малко магданоз. По желание може да сервира с лъжица кисело мляко.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It