Символика на великденските яйца – Edna.bg

14
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Снимка:
Thinkstock

Няма как да празнуваме Великден без да имаме и боядисани яйца! Те са тясно обвързани с празника, а тяхната символика е различна.

Яйцето е стар колкото света символ на живота. Схващането, че в началото на Космоса стояло първично яйце, е разпространено в много култури.

От една страна яйцето е видяно от последователите на християнството като символ на възкресението – докато е още неизлюпено, то съдържа нов живот запечатан в него.

В източноправославните и католическите църкви великденските яйца са боядисани в червено, за да се означи кръвта на Иисус Христос, а твърдата черупка символизирала запечатаната гробница на Христос – пропукването на яйцето символизирало Неговото възкресение.

Великденските яйца са благословени от свещеника на края на Великденското богослужение (което е еквивалент на Велика събота) и се раздават на вярващите. 

От друга страна една легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със „запъртъци“ (неизлюпени развалени яйца).

Те обаче по божията воля, щом се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Друга легенда, относно възникването на тази традиция, е че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено.

С него се натъркват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие.

Останалите яйца се боядисват в различни цветове и се рисуват. Синият цвят символизира непорочността, виолетовият – кръста, зеленият – Христовите ученици, а жълтият – самият Бог.

В древността яйцата се боядисвали с отвари от билки. През последните десетилетия вече започнаха да се украсяват, ползвайки различни методи с восък, листа и др. 

До преди появата на изкуствените оцветители, по нашите земи са се използвали отвари от билки, ядки и др, за да се боядисат яйцата.

С отвара от риган се получавала червена багра, от смрадлика – оранжева, зелено – от коприва, жълто – от орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.

Други интересни техники за боядисване на яйца можете да видите ТУК, ТУК и ТУК.