Как да пестим по-лесно пари – Edna.bg

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Снимка:
Thinkstock

Ако трябва да съм честна, много ми е трудно да спестявам!

Всеки месец се заричам и всеки месец нещо изскача (я зъболекар, я сметка за парно или пък обувки, в които да се влюбя от пръв поглед).

Въпреки това е хубаво човек да има заделени настрана някаква сума пари, както се казва – за черни дни.

Обаче как да се стимулираш да пестиш, като мислиш за лоши неща? Затова е по-добре да се окуражаваш да задържаш парите в портфейла си, като акцентираш върху хубавата страна на живота.

Най-стимулиращо според мен е да заделяте пари за почивка. Какво по-приятно от това да отидете на отдавна мечтано място?

Още повече, че сега предстои сезонът на отпуските, а от всякъде ни заливат с най-разнообразни оферти за почивки и екскурзии.

Изберете дестинация, сложете красиви снимки на мястото навсякъде, където поискате (на десктопа, хладилника, в портфейла и т.н.) и всеки път, като ги погледнете, се амбицирайте още повече да отидете там.

Така много по-лесно ще ограничите излишните харчове.

Концертите и различните музикални фестивали са друг страхотен стимул да пестите. Лятото е сезонът на подобни събития, а голяма част от тях са извън страната ни.

Това хем ви дава възможност да слушате някои от любимите си изпълнители на живо, хем ще можете да посетите и ново място.

Друг чуден стимул е шопингът. Това е за всички дами, за които разходка по магазините е равно на истинско задоволство.

Определете си сума пари, спестете я и след това вече идете и ги похарчете за дрехи, обувки, чанти и т.н. Много е вероятно обаче точно тогава, като знаете колко време сте спестявали тези пари, да не искате с толкова лека ръка да ги похарчите.

И един личен съвет – внимавайте, като плащате карта, защото това са „невидими“ пари и е доста лесно да не се усетите и да похарчите повече, отколкото ви се иска.

Когато виждате реално намаляващите банкноти в портфейла си, по-лесно се ориентирате колко още трябва да харчите.

Всички по-възрастни и мъдри от вас хора биха ви дали и един съвет – дръжте си една сума пари, която не пипайте, освен в наистина краен случай (който автоматично изключва дрехи, обувки и парфюми).

Понякога неочаквано се случват проблеми и се отварят спешни разходи, за които е добре да сме подготвени.

И в заключение само ще кажа, че когато сама, с изработени и спестени от теб пари, си купиш нещо, което настина си искала, чувството е чудесно