Да почистим четките за грим – Edna.bg

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Снимка:
Thinkstock

Мием си лицето поне по два пъти на ден – сутрин и вечер, но колко често почистваме гримовете си?

Четките за грим, както и тампончетата за фон дьо тен трябва да се почистват редовно, за да избегнем излишното замърсяване както на тях, така и на кожата ни.

На пазара се предлагат специални продукти за почистване на четки, но от Bellasugar.com дават полезна идея как можем лесно да го направим у дома с подръчни материали.

Нужни са ви зехтин (който е добре задължително да имате вкъщи и да ползвате, тъй като крие редица полезни свойства), антибактериален течен сапун, вода, дълбока чиния и малко свободно време.

Чинията се пълни с вода, най-добре топла, слагат се сапунът и зехтинът в съотношение 2:1. Няма как да се получи еднородна смес, тъй като зехтинът не се разтваря, но това няма да навреди. Всяка една четка по отделно бива потопена в разтвора. Можете да разбъркате с нея сместа, като го правите с плавни движения.

Не мачкайте излишно космите на четките, за да не се развали формата ѝ. Също така е добре да не се потапят целите във вода, за да не се разпаднат по-бързо (като се разгради лепилото, което ги държи в основата).

Зехтинът ще помогне да се махнат по-големите натрупвания грим, но след това е нужно четките да бъдат измити допълнително с антибактериален сапун, за да се премахне мазното, а след това и с топла вода, за да отмият всякакви следи от почистващи препарати.

Някои четки (особено от фон дьо тен и руж) могат да имат нужда да бъдат измити два пъти.

След като всичко е вече чисто, ги попийте леко със суха кърпа или кухненска хартия, оставете ги да изсъхнат сами или ги духнете със сешоар (но на по-слаба степен). Четките с изкуствен косъм е вероятно да се съсипят по-бързо от другите, но ако почиствате внимателно, няма от какво да се притеснявате.

По принцип вие сами можете да прецените най-добре на какъв период е нужно да почиствате четките си, тъй като това зависи от интензивността на гримирането. Но веднъж в месеца е минимумът, който е добре да се спазва.