Йога асани за поддържане на гъвкаво и хармонично тяло – Edna.bg

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Снимка:
Личен архив

Гъвкавостта е равна на здраве, сила и красота. Дали ще я ползвате, за да си завържете лесно връзките на обувките и да си направите сами педикюр дори и в една по-зряла възраст, или за друго, сами преценете. Но подвижността на гръбнака и ставите, правилната стойка, грациозните движения, походка и хармонично развитото тяло са качества, които се борят с физическото стареене на тялото ни и точно за това всеки от нас иска да ги притежава. След ежедневни тренировки добрите резултати са напълно възможни, независимо на каква възраст сте.

Правете йога упражнения за гъвкавост на тялото, съчетани с упражнения за дишане и правилна диета. Днес ще ви представя някои от тези полезни асани. Преди тях, направете няколко повторения на „слънчевия комплекс“.

поза „Пеперуда“

Първо да направим асаната, известна като „Пеперуда“, която е сред най-често използваните упражнения за разтягане и извън йога. Тя е много полезна за жените, защото облекчава симптомите при предменструалния синдром, помага при гинекологични проблеми и е добра профилактика срещу тях. Освен това, разтяга гръбнака ни, засилва мускулатурата му и подобрява стойката.

Седнете с допрени стъпала едно в друго. Хванете пръстите. Приближете краката към слабините си. Изправете гръбнака и нека гърдите са между ръцете ви. Сега започнете „махове“ с бедрата. Направете около 50 маха. 

поза „Русалка“

Продължаваме с „русалка“ и „странична извивка“.

Седнете на лявото бедро. Двата крака са от дясната ни страна. Поставете дясната длан на пода.

Оттук вдигнете лявата ръка нагоре и я погледнете. Следва наклон на дясно.

Върнете лявата ръка на пода. Прехвърлете десния крак отпред. С лява ръка прегърнете коляното. Дясната е отзад.

поза „Странична извивка“

Сега погледнете през дясното рамо. Задръжте за няколко вдишвания и издишвания.

Повторете на другата страна. Двата крака са от лявата страна. Поставете лявата ръка на пода. Вдигнете дясната нагоре и я погледнете. Сега направете наклон на ляво.

Върнете дясната ръка на пода.

Оттук прехвърлете левия крак в страни и с дясната ръка прегърнете коляното. Лявата ръка остава отзад за опора. Погледът също е през лявото ви рамо. Задръжте в позата.

На края да направим един по-лесен вариант на мост. Легнете на пода по гръб със свити колене и събрани стъпала. Поставете длани на кръста и повдигнете ханша максимално нагоре.

поза „Мост“

Към изброените дотук упражнения, може да добавите и най-полезните асани – стойка на глава, главоколянна, свещ.

За гъвкавост са също – кобра, скакалец, лък, риба, обтегач, полукамилска и камилска.

Не забравяйте, че всички тези асани не въздействат само на физическата ни красота.

* * *

Скъпи приятели, каня ви на моя курс по класическа йога. Занятията се провеждат всяка неделя – от 17 и 19 часа и всяка сряда и понеделник – от 19 часа (на свещи). Уютната ни зала се намира в квартал Изток, балетно студио ОДЕТ, на улица „Латинка“ 5. На 2-5 минути пеша от х-л „Плиска“ и кино „Изток“, и 10 минути пеша от метростанция „Жолио Кюри“. Носете си само удобни дрехи, постелка (ако не желаете да ползвате нашите) и добро настроение. Е, ако не е такова, ви обещавам, че ще стане! Цената е 10 лв. за еднократно посещение и 5 лв. с карта за 12 поредни посещения (60 лв).

Занятието включва час и половина програма от йога асани, дишане и релаксация. Групата е подходяща за всички, които искат да поддържат добрата си форма и здраве с йога – и начинаещи, и средно напреднали, и напреднали, защото показвам както лесен, така и труден вариант на позите. За повече информация, посетете Фейсбук страницата: yogatime.

Ще се радвам да правим йога заедно!

Очаквам ви!

* * *

Следващият вторник очаквайте комплекс с най-полезните йога упражнения против тревожност и депресия.

Пишете на Светла Иванова на [email protected].