АНАТОМИЯ НА ПОРОДАТА ( АЛАБАЙ )

14
Добави коментар
pkutopia
pkutopia

Средноазиатската овчарка, има независим характер, мощ, смелост и ответност, именно поради това се развъжда за да разрешава проблеми. Представителите на породата са едри, но енергични. Алабай имат силно развит инстинкт за територия, което го прави неуместно куче за хора, които не са достатъчно опитни. Изискани и умни, тези кучета са подходящи за искрени хора, които са отзивчиви предводители. При обучението им, на тези кучета трябва да се гледа със страхопочитание, за да може да се създаде здрава връзка между Алабай и собственика му. Тази порода кучета е създадена основно за защита на стада.

Костите им са солиднии, с изключително развити мускули. Кожата е дебела, пластична.

На шията има присъщ за породата подвес. силно развити обоняние, зрение и слух.

Тип конституция: Груба

Окраската е разнообразна. Косъмът е сбит с много подкосъм. Не е присъща тъмна маска на муцунката с липса на светла линия – както е при кангала.

Кучетата от тази порода са със стабилна нервна система и активно защитна реакция на маниера. Смели, недоверчиви и издържливи кучета със силен инстинкт за защита, Туркмените са нападателни към хищници и други кучета. Имат много висока граница на болка.

Главата е солидна, широка в черепа, съразмерна с общото телосложение. Погледната отгоре има форма на трапец. Изразени надочни дъги.

Муцуната е къса, широка около на очите и почти запазваща формата си към носната гъба. Погледната отпред има форма на правоъгълник, в профил – клиновидна, образува линия, успоредна на тази на челото. Завършва с черна, широка, силно развита носна гъба. Бърните са плътни, добре прилепнали.

Зъбите са големи, с широка основа, добре прилягащи. Резците са в една линия. Захапката е ножицообразна. Може да бъде напълно обърната и клещовидна.

Ушите са неголеми, с триъгълна форма, добре прилепнали, ниско сложени. Неголяма ушна мида. Могат да се купират.

Очите са неголеми, кръгли, широко сложени, положени в една линия, с умерено груб изглед. Оттенъкът им е съобразен цвета на козината, или са тъмни. Веждите са дебели. Погледът е решителен, строг, непосредствен и тежък.

Шията е къса, мускулеста, обичайно ниско носена, с присъщ за породата подвес.

Корпусът е силен. С дължина почти, колкото е висока холката.

Гърдите са широки и дълбоки, ребрата кръгли, наедряващи към плешките. Горната линия на гърба е по-високо поставена от тази на поясницата. Дълга гръдна кост, положена на височината на лактите или по-ниско. Холката е добре развита, най-вече при мъжките. Гърбът е широк и издрав с добре изразен и изпъкващ гръбнак. Къса поясница, широка, плътна, изпъкнала. Дълги плаващи ребра, коитосъздават илюзия за изпъкнал корем. Широка крупа, мускулеста и права. Стомахът е средно долепнал за поясницата.

Опашката е високо сложена, с широка основа, дълга, със сърповидна форма в отпуснато състояние или е навита на кравай. Купира се след раждането.

Предните крака са прави, успоредно поставени. Издължени, вертикално сложени и широки плешки. Почти изправен ъгъл на раменнолопатъчната става. Мускулеста предраменната част. Здрави китки, почти отвесно сложени.

Задните крайници са съразмерни с предните. Широко и успоредно поставени. Мускулести, широки бедра. Ъгълът при скакателните стави е добре изразен. Коленен ъгъл – на ниво с лактите. Костта на петите е силно развита. Масивни, вертикално сложени стъпала.

Лапите са заоблени с къси, събрани пръсти, извити подобно на кула.

Най-характерни движения са резките котешки, пружиниращи, със силни тласъци на задните крака и със свободен мах на предните, при ускорение преминават в галоп. В тръс – равна линия на гърба, която не мени положението си по отношение на земята.

Цветът на кучетата може да бъде бял, сиво-пепеляв, черен, червеникавокафяв, червен, пъстър, тигров.

Козина – груба и права, с много подкосъм.