Тирамису мъфини/кексчета – Готварска Книга

26
Добави коментар

Продукти

за 18 кексчета:

една пълна чаена чаша и още четвърт чаша бяло брашно или смес за кекс 1 ч.л. бакпулвер 1/2 ч.л. едра морска сол 1/4 чаша прясно мляко – сварено или пастьоризирано 1 шушулка ванилия, разполовена по дължина като семената се изстъргват и запазват 60 гр. краве масло, нарязано на парченца и оставено на стайна температура 3 яйца и допълнитено още 3 отделени жълтъка със стайна температура 1 чаена чаша захар крем маскарпоне – приготвя се накрая сироп от кафе и марсала какао без подсладители за посипване

Рецепта

Вземете голяма чаена чаша и я използвайте за мярка на продуктите за цялата рецепта.

 

Ето тук вижте как да приготвите:

крем маскрапоне

сироп от кафе и марсала

 

Загрейте фурната до 320 градуса. Наредете хартиени формички във всяко гнездо на формата за мъфини. Смесете заедно брашното, солта и бакпулвера. Загрейте в подходящ съд на средна температура млякото, зрънцата и шушулките от ванилията. Отстранете от огъня щом по края на съда се появят малки мехурчета. Към млякото добавете маслото и разбъркайте докато не се разтопи напълно като след това оставите сместа да престои 15 мин. Прецедете млечната смес през ситна цедка.

С миксер на средна скорост разбийте трите яйца, трите жълтъка и захарта. Поставете купата със яйчната смес над тенджера с вряща вода и продължете бъркането на ръка още 5-6 мин. докато захарта не се стопи напълно и сместа не се сгрее. След това разбъркайте отново с миксер на висока скорост докато не се получи пухкава, бледо жълта смес.

Внимателно и на части добавете брашното към яйчната смес. Вземете половин чаена чаша от получената смес и я прибавете към млечната смес така, че двете да се разтворят добре една в друга. След това изсипете постепенно цялата млечна смес в основната смет от яйца и брашно.

Изсипете от сместа по равно във всяко отделение на формата за мъфини като запълвате отделенията до 3/4. Печете мъфините 20 минути докато не станат леко златисто кафеви по краищата. Оставете формата добре да се охлади преди да извадите кексчетата. След като са изстинали и извадени от формата, посипете мъфините един по един със сиропа от марсала и кафе. Оставете ги да се напоят добре за половин час. Накрая оформете глазура от крем маскарпоне със шприц върху всяко кексче. Оставете всички кексчета да престоят в хладилник една нощ, затворени в кутия. Поръсете щедро с какао непосредствено преди да сервирате.