Раджа Ампат- диво, райско кътче!

13
Добави коментар
sedrik
sedrik

Няма да повярвате, че следващите снимки са реални. Красотата е толкова неземно омагьосваща, че ни се иска веднага да се телепортираме на това уникално кътче. Факт е, че далечните дестинации ни се виждат по-екзотични и мистични, притежаващи някакъв магнетичен чар, който мислено ни хипнотизира. Архиплагът Раджа Ампат е точно от тези кътчета-райско!

Раджа Ампат е архипелаг, който се намира край североизточното крайбрежие на индонезийската провинция Западна Папуа и включва над 1500 малки острова. Най-големите острови са четири на брой и това е територията  на най-голямо разнообразие на морски живот на Земята.

Впечатляващо е, че Раджа Ампат притежава най-богатите екосистеми от коралови рифове в света, което го прави едно от най-добрите места за гмуркане в света. Там могат да бъдат видяни над 1500 вида риби, 537 вида корали и 699 вида мекотели.

Ако търсите спокойствие, уникална панорама и девствена природа, Раджа Ампат е едно добро предложение, защото почти цялата му територия е девствена, незасегната от човешка ръка.

Гледките, които ще се открият пред погледа ви са умопомръчителни. Пред вас ще се открият бели и златисти пясъчни ивици, коралови рифове, буйна растителност и бистри води, осеяни скрасиви водни същества. Това райско кътче е едно истинско бижу, което все още е останало неоткрито от туристите.

Раджа Ампат  заема площ от около 40 000 кв. км, като в това число влиза и суша и вода. Познат е като „Сърцето на кораловия триъгълник“, тъй като оттук идват над 70 % от коралите по света.

Любопитно също е, че островите не са населени, като в близост живеят само местните племена, които имат древна култура и обичаи. Това е мястото, където сред разнообразните представители на фауната се срещат едни от най-големите риби в света- китовите акули.

Въпреки големите размери на повечето риби, които обитават тюркоазените води в района обаче се смята, че мястото е относително безопасно за тези, които имат страст към гмуркането и искат да разгледат богатството на подводния свят.