Petel.bg – новини – ТОВА КОЕТО ОТКРИХА НА СЛЪНЦЕТО ЩЕ ВИ НАКАРА ДА СЕ ХВАНЕТЕ ЗА ГЛАВАТА (ВИДЕО)

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Огромна квадратна дупка зейна в Слънцето (видео)

13.05.2014 / 09:55 часа

НАСА регистрира необичайно явление на Слънцето – огромна дупка в короната. Според учените, подобни явления са наблюдавани и преди, но тази е с необичайна форма и по-голяма, съобщава „Дейли мейл“.Американската космическа агенция публикува снимки и видео, заснето от сондата SDO, на която ясно се вижда квадратно отверствие, появило се на повърхността на Слънцето.

Дупката, според учените, възниква при понижаване на плътността и температурата на плазмата в някои части на нашата звезда, необичайното в случая е квадратната й форма. На дъното на дупката пък се забелязват ярки просветки на гореща плазма, обхващащи неголеми участъци от слънчевото магнитно поле.

Само щастливо стечение на обстоятелствата е позволило да бъде заснета появилата се дупка. От НАСА уточняват, че е водено наблюдение на една определена точка и така е било регистрирано явлението. 

Учените са категорични, че дупката няма да повлияе на Земята, тъй като тя е разположена в южната част на звездата ни. Все пак, те напомнят, че миналата 2013 година бе регистриран връх на слънчевата активност за последните 11 години. /БЛИЦ

Спонсорирана връзка

Коментирай чрез Facebook