10 открития, за които науката няма обяснение

3
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Във всеки един ден, докато ние сме на работа, храним се или спим, някъде по света стоци изследователи и учени работят усилено по своите открития. Сред най-големите научни прозрения за изминалата година например е локализирането на най-големия вулкан на Земята. Той бе открит в началото на септември 2013 г. от група геофизици от университета Texas A & M University. Гигантският вулкан се намира на дъното на Тихия океан и е най-големият на планетата и вторият по големина в цялата Слънчева система. Съществуват обаче и открития, за които днешната наука така и не може да даде логично обяснение. Ние подбрахме 10-те най-интересни от тях.

1. Огнените топки Нага

Феноменът “Огнени топки Нага“ се наблюдава в 250-километров отрязък на река Меконг в Тайланд. При това явление от реката започват да излизат червеникави топки, които се издигат на определена височина във въздуха и изчезват. Явлението се наблюдава всяка година от много хора обикновено в края на октомври след така наречените „Будистки дъждове“. Името му идва от легендарната змия Нага, за която местните вярват, че плюе огнените кълба.  Загадката на този феномен остава неразгадана и до днес и без логично научно необясненото.

2. Kepler-78b

Kepler-78b е новооткрита планета, много подобна по размер и строеж на Земята, която се намира на 400 светлинни години от нас в съзвездието Лебед. Според изследователите тя е изградена главно от скали и желязо – също като родната ни планета. Kepler-78b е много близо до звездата си и температурата на повърхността й е около 2000 градуса по Целзий. Заради малкото отстояние от светилото планетата прави едно завъртане около него за невероятните 8,5 часа. Съществуването на Kepler-78b е пълна мистерия за астрономите, защото според общоприетите теории тя не може да се е образувала толкова близо до звездата си, нито е възможно да се е придвижила до сегашната си позиция. Според учените след около 3 милиарда години Kepler-78b ще се приближи твърде много до звездата си и ще бъде разкъсана от нейната гравитация.

3. Тъмен поток

“Тъмен поток“ е термин, с който в астрофизиката се обозначава един интересен феномен на особено висока скорост на въртене на няколко галактически мега-струпвания. Такова поведение не може да бъде обяснено в рамките на съществуващите физични теории. Учените смятат, че за него е отговорна някаква сила, чийто източник се намира извън пределите на видимата Вселена.

4. Фосилът Годзилус

Така наречения фосил “Годзилус“ представлява огромен воден организъм обитавал плитките морета, които покривали района на Синсинати преди около 450 милиона години. Екземплярът е бил открит на стотици парчета, които са внимателно събрани. Според изследователите изкопаемо имало прикрепено по долната си повърхност няколко малки членестоноги, известни като трилобити. Въпреки че екипът се е допитал и до други специалисти, никой не е разкрил доказателства за новооткрития организъм.

5. Ефектът плацебо

При проверка на лекарства е необходима контролна група – резултатите от експеримента трябва с нещо да се сравнят. Обикновено доброволците, върху които се провежда експеримента, получават лекарството, а контролната група – така нареченото плацебо. Плацебото е прах или течност, която изглежда като лекарство, но в действителност не съдържа никакви активни ингредиенти и следователно не може да въздейства на хората по химичен начин. Но групата, приемаща плацебо, често изпитва същите ефекти като хората, приемащи истинското лекарство. Този удивителен феномен, известен като „ефекта плацебо“, не е ограничен само до лекарствените препарати и все още за него няма логично научно обяснение.

6. Неидентифицираният звук от Тихия океан

NOAA засякло този звук през 1997 г., той звучал на ултраниски честоти и бил невероятно мощен. Засечен е в много отдалечен район от Тихия океан, който се намира на югозапад от Южна Америка. Някои изследователи допускат, че негов източник е животно, но известните на науката животни не са способни да издават звук от подобен характер. Силата на този рев била няколко пъти по-висока от известните шумове с животински произход. Неидентифицираният звук е бил регистриран едновременно от няколко хидрофона, отдалечени един от друг на 5000 км, което го прави най-далечния от чуваните някога океански звуци.

7. Paleodictyon Nodosum

Paleodictyon Nodosum e мистериозно същество, което обитава Атлантическия океан. За съжаление единствената следа, която учените имат от него, са перфектните шестоъгълни форми, които оставя след себе си. Океански обитател с подона форма обаче не е познат на съвременната наука. И макар хипотезите на учените за вида и размера на това животно да са крайно противоположни, все пак има нещо, за което те са категорични, а именно – подводните шестоъгълници са създадени от живо същество, а не с резултат от геоложки сили. А как изглежда това живо същество? Никой все още не знае.

8. Пирамидата в Галилейското езеро

Гигантската монументална структура, открита под водите на Галилейското езеро в Израел, има формата на конус, направена е от базалтови камъни и тежи около 60 000 тона. Висока е около 10 метра, а диаметърът й е 70 метра. Според изследователите тя е човешко дело и вероятно е била построена на сушата, а с покачването на морското равнище е била покрита от водите на Галилейското езеро. За по-пълното му изучаване е необходимо е да се направят подводни разкопки, с които ще се определи възрастта на паметника и неговата цел.

9. Mеханизмът от Антикитера

Mеханизмът от Антикитера е антично устройство, предназначено да изобразява механически наблюдаемата конфигурация на слънчевата система. Останките от него са намерени сред предмети, свидетелстващи за корабокрушение, случило се около 70 г. пр.н.е., в близост до остров Антикитира. С въртенето на ръчка се задвижва система от метални зъбчати колела, които задават положенията на различни указатели върху предната страна на устройството. Конструкцията в много отношения е сходна с часовник, но съвременните описания я представят и като ‘аналогов компютър’. За изучаването на Mеханизма от Антикитера е организиран мащабен международен проект.

10. Жуженето в Таос

Някои от жителите и посетителите на малкото американско градче Таос, Ню Мексико, от години не могат да намерят обяснение за мистериозното нискочестотно жужене, което чуват постоянно. Странното е, че само около 2 процента от жителите на Таос твърдят, че имат подобен проблем. Някои смятат, че явлението се дължи на необичайната акустика, някои обвиняват масовата истерия или пък намекват за някаква тайна. Все още обаче не е ясно дали това жужене се дължи на психологически, природни или свръхестествени сили.

Коментари

коментар(а)

Подобни: наука, открития