Как цветът на храната влияе върху здравето ни – Edna.bg

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Снимка:
Thinkstock

Оказва се, че на настроението ни и на здравословното ни състояние влияе не само цветът на мебелите и стените, но дори цветът на приготвените ястия. А цветовата им гама е способна да прави истински чудеса.

Доказано е, че правилно подбраните цветови нюанси на храната, осветлението и обстановката подобряват апетита и процесите на храносмилане.

Учени от Полша провели експеримент. Обикновени за човешкото око хранителни продукти били променени с помощта на осветление в цветове, каквито не съществуват в природата, пише „Gotvach.bg“.

Така например граховите зърна заприличали на много едър червен хайвер, месото придобило сивкав цвят, млякото станало лилаво, а яйцата на очи – яркочервени.

Огладнели хора трябвало да ядат от странната храна и почти никой не докоснал ястията, а тези, които все пак се престрашили да ги опитат, почувствали, че им става лошо.

Учените стигнали до извода, че за да се подобри апетитът и усвояването на храната, съдовете, в които се поднася тя, трябва да са червени, оранжеви или жълти.

Хората, които искат да се вталят, трябва да се хранят в сини, черни и тъмночервени чинии и да се хранят при слабо осветление.

Така например червените храни приповдигат настроението и жизнения тонус. Това са домати, вишни, червено вино, червени чушки, диня и месо. Те помагат в борбата с депресиите.

Оранжевият цвят, в който са обагрени тиквата, морковите, портокалите, мангото и кайсиите, подобрява храносмилането и усвояването на полезните вещества.

Повечето оранжеви храни съдържат бета каротин, който подобрява състоянието на имунната система. Жълтите храни, както и оранжевите, съдържат голямо количество витамин С. Медът, кашкавалът, пъпешът, жълтъкът и всички плодове и зеленчуци в нюансите на жълтото подобряват настроението.

Патладжаните и къпините, както и гроздето помагат да се справим с подутия корем и болките в стомаха, подобряват зрението и имунитета. Сините сливи и боровинките помагат в борбата със стреса.

Зелените плодове и зеленчуци съдържат най-много полезни вещества – витамини от групата В, А, С, К, Е, калий и фолати, лутеин. Зелените храни помагат да се отървете от негативните емоции, нормализират артериалното налягане, подобряват зрението.

Белите храни не са подходящи за хората, които искат да се вталят. Вареният ориз, картофите, млякото, спагетите, кокосовият орех са богати на въглехидрати. Но затова пък чесънът и лукът се борят с редица бактерии и нормализират нашето високо кръвно налягане.