Отвертки за експерти. Отвертки на супер цени!|E-shop-BG.eu

6
368
Добави коментар
Eshopbg
Eshopbg

Отвертки за електротехници, шлосери дърводелци и строители от e-shop-bg.eu

Отвертки или отверки, ползват се и двете наименования, но правилното е отвертки. Те са предназначени за завиване, отвиване или затягане на винтове и болтове, чиято глава е пригодена за определения вид отвертка. Състоят се от ръкохватка и метално стебло, завършващо с връх. Формата на върха определя вида на отвертката. Върхът на отвертката влиза в главата на винта или болта и предава въртящия момент създаден от ръката към винта.

Днес ръчните отвертки се произвеждат според различни международни и държавни стандарти, за да отговарят на разнообразието на глави на винтове и болтове. Според предназначението и групите потребители те се използват от много различни специалисти като:

електротехници

дърводелци

електрончици

строители

шлосери и механици

монтьори

домашни майстори

Най-ранните документирани отвертки са използвани в Европа през късното Средновековие. Вероятно са измислени в края на 15-ти век, или в Германия, или във Франция. Оригиналните имена на инструмента на немски и френски били Schraubendreher (винтовер) и съответно tournevis (въртящ винт). Първата документация на инструмента е в средновековната книга на Волфег Кастъл , ръкопис, написан някъде между 1475 и 1490 г. Тези най-ранни отвертки са имали крушови дръжки и са направени за винтове с шлицови глави. Разнообразието на много видове винтови глави се появява по-късно. Отвертката остава незабележима, но като доказателство за съществуването и през следващите 300 години се явяват на наличието на винтове в много съоръжения.

Винтовете са били използвани през 15-ти век за закрепване на нагръдници, задни плочи и шлемове на средновековни брони – и в крайна сметка за множество части на нововъзникващи огнестрелни оръжия.

Инструментът е по-документиран във Франция и е придобил много форми и размери, макар и всички за винтове с шлиц. Съществували големи, тежки отвертки за производство и ремонт на големи машини, и по-малки за фини работи в работилницата.

Отвертката била по-широко използвана от края на 17-ти век, въпреки че желязният винт придобива значимост едва от средата на XIX век с изобретяването на машинното производство на винтове. Дотогава производството на винтове било много досадно, защото резбата била нарязана на ръка. Металните и стоманените винтове се използват едва с настъпването на индустриалната революция. В началото повечето майстори не знаели нищо за винтовете. Първоначално винтовете са забивани най-често с чука и след това дозатягани с отвертка. Дори през 1895 много майстори критикуват винтовете като безполезни глупости. С развитието на машиностроенето все повече винтовете навлизат широко в употреба и използването на ръчните отвертки се увеличава. През 20 век отверката набира огромна популярност и става един от най-използваните ръчни инструменти.

Разнообразието върхове на отвертки е изключително голямо, в зависимост от главите на винтовете и болтовете на различни производители и изискванията на определени отрасли на промишлеността. Най-често използваните форми на върховете на ръчните отвертки са: плоски, кръстати филипс, кръстати позидрив, torx, квадратни, имбусни и вътрешен шестостен.

Отвертките се предлагат в широка гама размери, за да поемат различни винтове – от бижутерийните до големи шлосерски отвертки. Стандартните или най-разпространените са плоските (шлицовите). Инструмент, който не е с правилния размер и тип за винта, може да повреди винта при затягането му. Шлицовият винт в днешно време почти е изместен от новите видове винтове, но все още се среща в съществуващите продукти и инсталации и все още се използва в някои прости дърводелски работи и приложения, където е необходим малък въртящ момент. Използва се за възстановяване на стари и антични мебели, превозни средства и оборудване. Въпреки това, той не е подходящ за монтаж с електроинструменти, тъй като отвертката има тенденция да се изплъзне от главата, потенциално да повреди винта и заобикалящия го компоненти. В електротехниката винтове с плоски глави се използват за клеми.

Следваща по значимост и използване е кръстатата отвертка със своите няколко разновидности: Frearson, Phillips, Pozidriv и Supadriv. Наред с кръстообразната форма днес все по-разпространени ставата звездообразните върхове. Те могат да бъдат с 5, 6 или 12 лъча. Най-известните от тях са така наречените TORX.

Всички споменати до тук отвертки са за винтове с вътрешно разположен отвор. Друга група са отвертки с външно захващане. Те обхващат цялостно винтовата или болтовата глава отвън. Иначе казано инструментът е женски а винтът е мъжки. Предимство на винтовете с външно закрепване на главата е, че им липсва вдлъбнатина в главата, която може да събира вода, мръсотия или боя. Това може да попречи на по-късното поставяне на инструмента в главата. Също така някои външни задвижвания могат да бъдат въртени отстрани, без да се изисква голям вътрешен луфт за достъп до инструмента, което позволява използването им в тесни пространства като двигатели или сложни тръбопроводи. Тъй като главите трябва да се открояват и стърчат над повърхността, към която се завинтват, те рядко се предлагат в потопени или дълбоки конструкции.

Някои върхове на остриетата са магнитни, така че винтът остава прикрепен към отвертката, без да се изисква външна сила. Това е особено полезно при малки винтове, които иначе са трудни за работа. Съществуват и различни приспособления, с които могат да се намагнитват инструменти.

Ръкохватката е важен елемент на отвертката, която е в контакт с ръката и предава въртящия момент от ръката към стеблото на отвертката. Ръкохватките се изработват под различни форми и варианти, и от различни материали.

Развитието на материалите използвани за изработване на ръкохватки е голямо. Естествено е, че в началото широко е използвано дървото като материал за ръкохватките на ръчните отвертки. По-късно с цел увеличаване на здравината се използва отливки от алуминий или стомана. С цел олекотяване на конструкцията широко навлизат и пластмасите.

Ръкохватките на ръчните отвертки трябва да отговарят на няколко основни изисквания. Трябва да са здрави и да не позволяват разхлабване на острието при големи натоварвания. Ръкохватките трябва да са удобни за да не предизвикват наранявания на ръката. Копирането на формата на затворената длан на ръката е основната матрица определяща формата на ръкохватката. Дръжките трябва да са с висок коефициент на триене за да не се търкалят, а в същото време да имат възможността да поемат потта на ръката, което също намалява триенето.

Освен ръкохватки от дърво или пластмаса се разпространени и монолитни многокомпонентни дръжки, при които на повърхността едната им част е от по-мек материал, втората част от по-твърд пластмасов материал. Така те са удобни за захващане. Установено е, че захващането върху мръсотията или влагата върху дръжката, особено потта на ръката, все още се нуждае от подобрение, затова иновациите и разработките в тази насока продължават.

Освен стандартните прави ръкохватки с форма на ръката се използват отвертки с Т-образни ръкохватки или с револверни ръкохватки – наподобяват формата на дръжка на пистолет.

При ръчните отвертки с прави ръкохватки пък се различава и сечението на профила. То бива кръгло, квадратно или шестостенно.

Има няколко определящи размера, които категоризират ръчните отвертки. Това са: размера на върха на острието, дължината на стеблото, диаметъра на стеблото и цялостната дължина.

Размера на върха на отверткатазависи от големината на главата на винта. При плоските това е широчината и дебелината на шлица, при torx, имбусните, кръстатите има специални означения за големината на върха. Означението е с числена стойност и букви.

Дължината на отвертката се определя от конкретната задача която трябва да се изпълни. За трудно достъпни места, за завинтване на скоби на маркучи, или за обезвъзждушаващи болтове е подходящо да се използват дължини на остриетата до 40 мм. Стандартните отвертки за общо приложение обикновено са с дължини от 80 до 200 мм. Дългите стебла на служат за развиване на винтове, разположени в дълбоки отвори в корпуси на машини, битова техника или дори и детски играчки.

Диаметърът на стеблото отверткатасе определя от големината на въртящия момент, който трябва да се пренесе. Колкото по-малък е винта, съответно и върха на отвертката, толкова по-тънка е тя. При електротехническите цялото стебло е покрито с изолационен материал. За да намалят диаметъра на стеблото някои производители предлагат специални серии изтънени отвертки, които са подходящи при електромонтажни работи в табла, електроапаратура, релета и контактори.

Цялостната дължина на отверткатае сбор от дължината на стеблото и дължината на дръжката. В някои случаи и това е важен параметър от гледна точка на начина на съхранение и манипулация.

Като цяло ръчните отвертки се използват във всички сфери на производството, строителството и монтажа. Използват се в домакинствата в ремонтните работи и въобще навсякъде около нас. Освен стандартните, за всеки отрасъл са разработени специализирани отвертки.

Например в класическото дървообработване много специалисти предпочитат ръчни отвертки с дървени дръжки.

Шлосерските отвертки са с по-голяма дължина и диаметър на стеблото. Често стеблата са с шестостенна форма и този тип са устойчиви и на огъване.

Ръчните отвертки, предназначени за строителството могат да притежават ударна ръкохватка и могат да се използват и като длето, острието им е от стомана с висока устойчивост на абразивно износване.

Отвертките за електротехници са от пластмаса с висока диелектрични характеристики, а също и цялото стебло е покрито с изолационен материал, за де се избегне евентуален токов удар. Отвертките за електрончици са произведени от пластмаса, която е характерна с минималното си наелектризиране.

Други видове според областта на приложението са часовникарските отвертки.

За улеснение на търсенето сме разделили ръчните отвертки в подкатегории според вида им.

имбусни електротехнически
комплекти за електроника
кръстати електротехнически
кръстати за електроника
TORX®
глух ключ
плоски електротехнически
плоски за електроника
кръстати
плоски
комплекти електротехнически​

В тези категории ще намерите разнообразни отвертки, различаващи се по размера на върха, по дължината на металното стебло, по вида, формата и размера на ръкохватката. Представяме ви някои от водещите световни марки WERA, STANLEY, SORA.

В днешно време ръчните отвертки се произвеждат на автоматични производствени линии. Най-важната част е стеблото –острието. Материалът за стеблото най-често е от инструментална стомана, за по-леки приложения това е храм-ванадиева стомана, за тежки приложения, където са необходими особено висока твърдост и износоустойчивост се използва хром-ванадий-молибденова стомана.

Острието се произвежда от заготовка, доставена под формата на тел на кангали. Най-напред се извършва изтегляне и калибриране на телта и се нарязва на необходимата дължина. Оформят се опашната част и върха на отвертката чрез изковаване. Стеблото трябва да е яко и същевременно жилаво, за да не се счупи при подлагане на огъване, в същото време върхът пък трябва да е изключително твърд и износоустойчив, за да не се деформира или усуква при въздействието на силите от винта. Това всъщност е малко противоречие защото от металознанието е известно, че когато един материал е много твърд, то той е крехък. Затова в производството на отвертки технологията на закаляване е изключително важна. Необходимо е да се закали само повърхностен слой на върха а сърцевината да остане жилава. Някои производители имат специални технологии за постигане на този ефект, например с лазерна обработка на върха или чрез закаляване във вакуум.

Стеблата могат да бъдат без повърхностна обработка на стоманената повърхност, но такива отвертки се срещат все по-рядко. Съвременните технологии правят лесно достъпно галванизирането или хромирането на стоманените стебла. Върховете пък могат да бъдат допълнително фосфатирани. Специални изпълнения отвертки притежават диамантено наслояване на върха, даващо особено висока износоустойчивост и увеличаващо триенето с материала на винтовете.

На пръв поглед това е изключително прост инструмент и какво ли може да сбъркаме при неговото използване. Въпреки това ще обърнем внимание на някои прости правила:

Използвайте отвертки с подходящ тип връх – за шлицови винтове – плоски отвертки, за винтове с кръстата глава –кръстати филипс или подизрив и т.н.

Използвайте съответстващата големина на върха на отвертката за конкретния винт.

За електромонтажни работи използвайте само сертифицирани изолирани отвертки. И въпреки това никога не работете под напрежение ако не сте специалист.

Не използвайте отвертката вместо секач, длето или дорник.

Не използвайте отвертката за лост или щанга, повечето стебла не са устойчиви на огъване.

Поддържайте отвертките чисти от масло, ограничете контакта им с вода и влага.

Съхранявайте ги в подходящи куфари чанти или калъфи.

Работете безопасно, върхът е остър и може да предизвика наранявания.

Ръчните отвертки на немския производител WERA са едни от най-качествените и надеждни инструменти на пазара. WERA произвежда отвертки с изключителна здравина, износоустойчивост и дълготрайност. Отличават се с ергономичната форма на ръкохватките, което ги прави изключително практични и удобни за работа.

Изработени са от висококачествени инструментални стомани, при някои модели върховете на ръчните отвертки са специално обработени и с абразивни покрития, намаляващи износването на върха. Грапавите покрития и повърхности на върха осигуряват голямо сцепление с главата на винта или болта. Това позволява оптимално предаване на въртящия момент, минимализира опасността от изскачане или приплъзване на върха, което в крайна сметка щади главата на винтовете и болтовете, а също намалява риска от възникване на инциденти при работата.

Фирма WERA произвежда отвертки освен със специални покрития, също и от неръждясваща стомана. Това е изключително важно при работа с иноксови крепежни елементи. При използването на такива отвертки за неръждаема стомана няма риск от контактна корозия. Особено ценни са и комплектите, включващи различни форми и размери модели. Електротехническите комплекти съдържат и фазомер.

Тясната съвместна работа с крайните клиенти дава много вдъхновяващи иновативни идеи, които специалистите на WERA бързо прилагат в своите продукти. Така например е системата за цветно кодиране на отвертки и инструменти според тяхната големина. Това е изключително улеснение, когато с един бърз поглед намирате необходимата отвертка или инструмент, който ви е необходим.

Отвори в ръкохватката са пък много удобни когато е необходимо да закачаме отвертката.

Ударните отвертки наWERA имат шестостенна форма на стеблото, което позволява да бъдат завъртяни и с гаечен ключ, когато усилието на ръката не е достатъчна за постигане на необходимия въртящ момент.

Ръчните отвертки имат своите технически роднини. Такива са:

Акумулаторни отвертки
Акумулаторни и електрически винтоверти
Динамометрични отвертки
Ръкохватки със сменяем набор стебла и остриета.
Битове за винтоверти

Използват се и различни приставки или приспособления за отвертки:

Инструмент за магнитизиране на върха и острието.
Държач на винтове
Ограничител за винтове за гипсокартон

Списък на стандарти:

ISO 2380-1 Инструменти за винтове – Отвертки за винтове с шлиц – Част 1: Върхове за ръчни и машинни отвертки

ISO 2380-2 Инструменти за винтове – Отвертки за винтове с шлиц – Част 2: Общи изисквания, дължини на остриета и маркировка

ISO 2936 Отвертки, шестограмен ключ за болтове с вътрешен шестостен

DIN 905 Отвертки за винтове с вътрешна квадратна глава

DIN 5200 Г-образни отвертки за винтове с шлиц, размери

БДС 6349:1982 Отвертки шлосерно-монтажни. Размери на работната част за винтове с кръстообразен шлиц

БДС EN 4354:2010 Авиационна и космическа техника. Отвертки-наставки с външен шестостен и пръстеновиден канал

БДС EN 4355:2010 Авиационна и космическа техника. Отвертки-наставки с вътрешен квадрат за завинтване

БДС EN 4356:2010 Авиационна и космическа техника. Отвертки-наставки с външен шестостен

БДС EN 4357:2010 Авиационна и космическа техника. Отвертки за винтове

БДС EN 4358:2010 Авиационна и космическа техника. Ъглови двустранни отвертки под 90° за винтове

БДС EN 4359:2010 Авиационна и космическа техника. Отвертки. Технически изисквания

Най-голямата отвертка, записана в книгата на Гинес, е с дължина 6,32 м и е изработена от Aaditya Pratap Singh (Индия) и е представена и измерена в Райпур, Индия, на 16 юни 2016 г. Aaditya е студент , и е получил съдействие от колежа си за своя експеримент.

Отвертка е и наименованието на известния коктейл – Коктейл ScrewDriver. Състои се от 2 съставки – водка и портокалов сок. Предполага се, че води началото си малко преди началото на втората световна война.

Ако сте решили да ремонтирате или да подмените части във вашия смарт телефон ви е необходим специален комплект инструменти, който съдържа следните отвертки и инструменти: 1x Pentalobe P2 (0.8mm), 1х кръстата 1,5 мм, 1x плоска 2.0mm, 2x пластмасова шпатула, 1x вендуза на стъклото на дисплея.

Над 1070 различни видове отвертки ще намерите в е-shop-bg.eu

Комплект, 00 20 12 V01, KNIPEX – електротехнически от най-висок клас
Комплект Kraftform Comfort VDE + фазомер 1162 i PH VDE, 5031575001, WERA – електротехнически от висок клас
Комплект Kraftform, 6бр., 932/6, 5018282001, WERA – ударни за най-тежки приложения
Отвертка с комплект накрайници Kraftform Compact VDE 60 i/7 817 VDЕ, 5003470001, WERA – електротехническа с комплект сменяеми накрайници
Отвертка с накрайници Kraftform VDE 60 i/65 i/67 i/16 817 VDE, 5003474001, WERA – електротехническа с голям комплект сменяеми стебла

Съдържание:

История на ръчните отвертки

Видове отвертки според върха (накрайника)

Видове отвертки според ръкохватката

Видове отвертки според размера

Видове отвертки според областта на приложение

Видове отвертки в подкатегориите на e-shop-bg.eu