Вегетарианство по време на бременност

1
Добави коментар
black_tulip
black_tulip

Вегетарианство по време на бременност

вторник, 18 юни 2013 08:17

Written by black_tulip

Отдавна сте вегетарианка и никога не сте имала колебания по въпроса. Сега, когато сте бременна, започвате да се чудите дали това няма да се отрази на бебето ви. Не се притеснявайте. Вегетарианското меню може да задоволи нуждите ви, стига предварително да помислите за балансирането и допълването му. Задължително е да си набавяте достатъчно протеини, желязо, витамин В12 и калций.

Ядки, яйца, семена, бобови растения (боб, леща), тофу са перфектен източник на протеин. Включете ги в ежедневното си меню. В тези храни се съдържа и желязо, а то е изключително важно за бременните. Проблемът е, че не се усвоява от организма така добре, както желязото, което се съдържа в месото. Затова е задължително да приемате повече храни, богати на желязо:

 

Зърнени храни, обогатени с допълнително желязо зърнени закуски;

 

 

Яжте храни с високо съдържание на витамин С. То увеличава способнстта на тялото да усвоява желязото. Горски плодове, портокали, киви, манго, чушки, домати, броколи, карфиол – не можете да се оплачете от липса на разнообразие.

 

Калцият е второто жизненоважно вещество за вас и вашето бебе. Яжте повече млечни храни. Ако те също са изключени от вегетарианската ви диета, ще трябва да пиете соево мляко, обогатено с калций и да се посъветвате с вашия лекар – може би е добре да взимате калций като добавка.

 

Основният проблем ще бъде да си набавите витамин В12. Той се среща само в храни с животински произход, а е необходим за образуването на кръвни клетки, доброто функциониране на нервната система и нормалното психическо развитие на бебето.

Затова задължително кажете на лекаря си, че сте вегетарианка. Нека той да прецени какви добавки е необходимо да пиете.

 

Важно е да се чувствате добре по време на цялата бременност. Затова не променяйте изоснови режима си на хранене. Просто наблюдавайте тялото си, консултирайте се с лекаря си и следете менюто ви да е разнообразно и пълноценно.

Вегетарианство по време на бременност

0.00 / 5

5

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)